UNICEF isporučio BiH blizu 2 miliona doza lijeka Deksametazon

3
Radiosarajevo.ba
UNICEF isporučio BiH blizu 2 miliona doza lijeka Deksametazon
Ministarstvo civilnih poslova BiH / UNICEF isporučio blizu 2 milijuna doza lijeka Deksametazon BiH

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine lijek Deksametazon u vrijednosti od jednog miliona američkih dolara.

Uz danas isporučeni lijek, u posljednja dva mjeseca, UNICEF je za građane Bosne i Hercegovine donirao PCR testove i lijekove u iznosu od blizu 3 miliona dolara.

Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, RS i Distrikta Brčko prema iskazanim potrebama.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević, iskazali su i ovom prigodom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije COVID-19.

UNICEF isporučio blizu 2 milijuna doza lijeka Deksametazon BiH - undefined

Ministarstvo civilnih poslova BiH: UNICEF isporučio blizu 2 milijuna doza lijeka Deksametazon BiH

“Ministarstvo civilnih poslova, sukladno ovlastima intenzivno radi na osiguranju neophodnih lijekova i medicinskih sredstava za sve žitelje BiH, a suradnja s međunarodnim organizacijama u tom procesu iznimno je značajna”, navodi se iz Ministarstva.

UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju COVID-19 te stavlja djecu i njihove porodice na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sistema. Od početka pandemije, UNICEF podržava vlasti u planovima pripravnosti kako bi im pomogao u borbi protiv nastale situacije.

„Pandemija nije gotova i moramo biti spremni za sve buduće scenarije. Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19 i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19.

U sklopu plana pripravnosti, odličnom suradnjom s Ministarstvom civilnih poslova BiH uspjeli smo osigurati ovu veliku donaciju. Pozivam sve građane da se cijepe čim doze postanu dostupne jer je cijepljenje jedini način da se smanje ozbiljne posljedice COVID-19 i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije. Niko nije siguran dok svi nismo sigurni.” kazala je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije