Odobrena 141.000 eura: Počinju istražni radovi za gasovod između BiH i Hrvatske

Fena
Odobrena 141.000 eura: Počinju istražni radovi za gasovod između BiH i Hrvatske
/ Ilustracija
Europska komisija odobrila je 141.000 eura grant sredstava za potrebe izrade sveobuhvatne analize tropkova i koristi projekta gasovoda Južna interkontinencija, kojim se BiH spaja s Hrvatskom.

Riječ je o gasovodu koji bi se protezao na pravcu Zagvozd - Posušje - Novi Travnik, s glavnim odvojkom za Mostar.

Zahtjev za odobrenje sredstava iz tog fonda podnio je BH-Gas uz punu saradnju i podršku hrvatskog partnera Plinacro. Također, u procesu odobrenja sredstava aplikacija je podržana od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Direkcije za evropske integracije BiH, Sekretarijata Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U saradnji sa Plinacrom BH-Gas je kandidovao projekat za listu projekta od značaja za Europsku uniju 2017 (PCI).

Zajedno sa planiranim gasovodom Sjeverna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Slobodnica - Brod – Zenica projekt predstavlja dio Gasnog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring).

"Vlada FBiH je na sjednici 15. juna prihvatila informaciju o projektu izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska te ga proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas zaduženi su da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji tog projekta, a premijer FBiH će pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH za postizanje međudržavnog sporazuma o gasnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske", saopćeno je iz BH-Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije