Dom naroda odlučio: Žene u BiH od sada mogu raditi u rudnicima

E. H.
Dom naroda odlučio: Žene u BiH od sada mogu raditi u rudnicima
U okviru 30. sjednice Doma naroda PS BiH otkazana je Konvencija Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu žena, broj 45 iz 1935. godine, čime se dozvoljava rad žena u rudnicima na području BiH.

Takva odluka donesena je, nakon što ju je Ministarstvo civilnih poslova po naređenju Vijeća ministara BiH, dostavilo u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o otkazivanju konvencije koja je stupila na snagu 30. maja 1937. godine, čime se radno zakonodavstvo BiH izjednačava s europskim.

"ističe se da je Europski komitet za socijalna prava Vijeća Europe utvrdio, nakon analize izvještaja iz BiH o primjeni revidirane Europske socijalne povelje, da stanje u BiH u vezi s pitanjem zapošljavanja i jednakih mogućnosti nije u skladu s Europskom socijalnom poveljom (revidiranom) te da BiH treba promijeniti svoje radno zakonodavstvo i ukinuti odredbe koje se odnose na zabranu rada pod zemljom za žene", stoji u prijedlogu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prije tog, Predstavnički dom PS BiH je dao saglasnost za otkazivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu žena, čime je kompletirana procedura kada je riječ o ovoj odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije