Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

0
Radiosarajevo.ba
Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH
Foto: Screenshot / Youtube / Jamska eksploatacija rude boksit u Milićima

Kompanija Boksit iz Milića ulaže 2,7 miliona KM u nabavku mašina za jamsku eksploataciju, u okviru programa osavremenjavanja i modernizacije mehanizacije potrebne za jamsku eksploataciju rude boksit, saopšteno je iz ove kompanije.

Rukovodilac komercijalne službe u kompaniji Boksit Miodrag Petković rekao je da su, u okviru ovog programa, nabavljena dva utovarivača i dva dampera, koji će značajno poboljšati rudarsku proizvodnju u privrednom društvu Boksit.

"Riječ je o savremenim mašinama za jamsku eksploataciju, koje će unaprijediti i olakšati rudarsku proizvodnju. U Miliće je već stigao jedan jamski utovarivač, čija je nabavka u cijelosti avansirana, dok je za preostale tri mašine plaćeno 40 posto avansa sa rokom isporuke od 150 dana", naveo je Petković, piše BHRT.

U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

On smatra da je ovo značajno ulaganje novog vlasnika kompanije Boksit, što govori o posvećenosti novog menadžmenta kompanije da se očuva i unaprijedi rudarska proizvodnja u Milićima.

Prema riječima Petkovića, bilo je neophodno obnavljanje voznog parka jamske mehanizacije novim mašinama, prije svega da bi se zadovoljile potrebe rudarske proizvodnje.

Petković je naglasio da je primarni zadatak da se rudarska proizvodnja u Boksitu redovno odvija.

"Našem strateškom partneru kompaniji Alumina iz Zvorniku isporučujemo rudu boksit u dogovorenim količinama i mjesečnim planovima shodno godišnjem ugovoru prema kojem smo u obavezi da u 2024. godini dopremimo oko 300.000 tona rude boksit", naveo je Petković.

On je dodao da je preuzimanjem Boksita, novi vlasnik kompanije izmirio i sva finansijska dugovanja prema starim dobavljačima, te da se redovno i uredno izmiruju tekuće obaveze prema sadašnjim dobavljačima i zaposlenim u kompaniji, kao i državi na ime poreza i doprinosa.

Naglašavajući da kompanija nema nikakvih dugovanja iz prethodnog perioda, Petković je rekao da se uredno servisiraju sve obaveze prema dobavljačima, te redovno isplaćuju plate zaposlenima u kompaniji Boksit sa uplaćenim porezima i doprinosima.

Većinski vlasnik Boksita iz Milića je kompanija Pavgord iz Foče, koja je vlasnik i zvorničke Alumine.

Ove tri kompanije zapošljavaju više od 2.000 radnika, dok indirektno u vezanim poslovima u primarnom, sekundarnom i tercijalnom sektoru radi još nekoliko hiljada ljudi, navodi se u saopštenju kompanije Boksit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije