Mate Rimac: Nevera je automobil koji sam htio napraviti prije 12 godina

2
A. S.
Mate Rimac: Nevera je automobil koji sam htio napraviti prije 12 godina
Printscreen / Mate Rimac se javio iz Italije

Mate Rimac, poznati inovator i biznismen, bio je danas specijalni gost kompanije BH Telecom na velikoj konferenciji Sarajevo TechLab - Power of Inovation, koja je okupila brojne stručnjake iz komunikacijsko-tehnoloških nauka i inovacija.

Rimac se javio iz Italije videolinkom, odakle je odgovarao na pitanja Nađe Lutvikadić, Rukovoditeljica sektora za uporavljanje promocija u BH Telecomu. 

"Amerika je uspješna zato što ima sustav za podržavanje startupova. Cijeli proces je pokriven. To je bio i najveći izazov u stvaranju Rimac automobila. Nismo moglo doći do kapitala koji nam je potreban, pa sam mnogo energije trošio za to. Želja mi je podržati tehnološke startupove. Treba krenuti sa malim stvarima. Spreman sam pomoći i podržao sam takve projekte u Livnu, gdje sam rođen. U široj bh. zajednici ima takvih projekata, a fokusirajte se na vani. Svi naši investitori su stranci. Lijepo je da BH Telecom daje novac da se pokrenu takvi projekti", kazao je Mate Rimac na početku obraćanja.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Mate Rimac se javio iz Italije - undefined

Printscreen: Mate Rimac se javio iz Italije

Njegovo izlaganje je s pažnjom pratilo više od 150 učesnika konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation.

"Mi razdavajmo firme. Do sada je to bila jedna firma s dva biznis modela. Sa razdvajanjem firme u dvije kompanije. Automobili koštaju od tri do 11 miliona eura. To je značajan biznis oko kojeg ima mnogo posla. Fokus je na izgradnji firme koja proizvodi stotine tisuća sustava", dodao je Rimac.

Ideje nisu problem, kazao je Rimac i dodao da ne želim čuti ljude koji mi se javljaju s idejama. 

"Ideja je 0,01 posto posla. Ja imam hrpu ideja. Nevera je automobil koji sam htio napraviti prije 12 godina. Dakle, prije 12 godina sam imao ideju da ću je napraviti", naglasio je Rimac.

Mate Rimac se javio iz Italije - undefined

Printscreen: Mate Rimac se javio iz Italije

Na kraju obraćanja prisutne je pozdravio te poslao poruku svima koji imaju projekte za startup.

"Ima projekata koji su obećavajući, ali razina toga je dosta niska. Najvažnije je da se odradi sve što je moguće bez novaca. Ljudi novac često koriste kao opravdanje. Kada pričate sa investitorima, morate imati sve odgovore kakav plan imate i koliko je to novaca. Jako toga mnogo se može uraditi bez novaca. Važno je i "gurati" projekt, bez obzira na investitora", kazao je Rimac na konferenciji Sarajevo TechLab - Power of Inovation, u organizaciji BH Telecoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije