Brojni ugledni gosti na 3. "Sarajevo TechLabu", među njima i Mate Rimac

4
A. Sokolović
Brojni ugledni gosti na 3. "Sarajevo TechLabu", među njima i Mate Rimac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation

Uspješna kompanija BH Telecom još jednom se pokazala kao lider inovacija, te je danas okupila više od 150 učesnika sa nešto više od 15 govornika na dva tematska panela koji su fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Sve to na velikoj konferenciji Sarajevo TechLab - Power of Inovation koja je okupila brojne stručnjake iz komunikacijsko-tehnoloških nauka i inovacija i na kojoj su predstavljena dosadašnja dostignuća, kao i planove razvoja za naredni period.

Kahriman potvrdio - BH Telecom premašio godišnji plan poslovanja

Na početku konferencije prisutnima se obratio generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, koji je podvukao da je kompanija 2019. godine prvi put organizirala takvu poslovno-tehnološku konferenciju na kojoj je bilo više od 400 učesnika kada je razgovarano o temi digitalne transformacije iz tradicionalnog komunikacijskog provajdera u digitalni servisni provajder.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Na ovogodišnjoj trećoj konferenciji, kazao je na početku obraćanja Kahriman, u fokusu će imati inovacije. 

Iznio je i podatak da je kompanija ostvarila značajne rezultate ove godine te ja za sedam mjeseci ostvareno 17 miliona KM više dobiti u odnosu na prošlu godinu i 12 miliona više od plana.

Kahriman je zaključio da će sa augustom BH Telecom premašiti godišnji plan poslovanja s aspekta dobiti, a to ih dodatno ohrabruje i uvjerava da su poslovne odluke koje su donesene u posljednjih nekoliko godina ispravne.

Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation

"Sa augustom procjenjujemo da ćemo dosegnuti godišnju planiranu dobit. Ponosni smo na sve promjene i projekte koje smo implementirali. Stoga, ove godine očekujemo ukupnu dobit od 70 miliona KM. Sve to činimo kao odgovorna kompanija", rekao je Kahriman i najavio da će u naredne tri godine biti osigurano 15 miliona KM za startupe. 

Podsjetio je da se BH Telecom u godini pandemije stavio na raspolaganje korisnicima kako bi građanima olakšali svakodnevicu, a sada žele da se kroz konkretna ulaganja i investicije BH Telecom potvrdi kao TechLab platforma kojoj će se moći obratiti mladi ljudi koji su se educirali da koriste savremene tehnologije s prijedlogom za kreativna rješenja.

Konferenciju je otvorio Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koji je pozdravio sve prisutne te kazao da je BH Telecom lider na telekomunikacijskom tržištu i da podržava nove inovativne ideje s posebnim naglaskom na mlade.

Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation

"IT sektor je najbrži rastući sektor u FBiH i to je i Vlada prepoznala kao stratešku granu razvoja", podvukao je Novalić i poželio BH Telecomu da postane najveći accelerator za inovacije, ako to, kako je rekao, već sada nisu.

Na dva tematska penala više od 15 govornika su fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Na prvi panel koji je posvećen globalnim trendovima u inovacijama u informacijsko-komunikacijskoj industriji (ICT), prisutnima se obratilo pet panelista.

Prvi je govorio Rešad Začina (kompanija Ministry od programing), zatim Dino Ibrahimović (Infobir), Boris Vrebac (Gartner Adriatic/Calisto), Mirad Maglić (Microsoft) kao i Sabina Selvić (ZIRA), dok je moderator bila Samira Ćerim, izvršna direktorica za informacione tehnologije BH Telecoma.

Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa 3. konferencije Sarajevo TechLab - Power of Inovation

Mate Rimac među specijalnim gostima

Na drugom panelu će se govoriti o načinima ubrzavanja inovacija u ICT industriji, a moderator je bila Belma Mujadinović, šefica službe za podršku i koordinaciju BH Telecoma. 

Među panelistima su bili Amila Pilav-Velić (Ekonomski fakultet u Sarajevu), Kemal Lutvica (StartUp Deveted), Erna Šošović (Bizbook.ba) i Nedim Sirbubalo (SYS Company).

Za kraj prisutnima se će se obratiti Mate Rimac, poznati inovator i biznismen. On je specijalni gost na ovoj velikoj konferenciji. Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, Rimac će se u popodnevnim satima prisutnima obratiti videolinkom iz Italije.

"Planirano je da govori 30 minuta. On će biti kruna na završetku 3. Sarajevo TechLab - Power of Inovation", potvrdili su za naš portal iz BH Telecoma.

BH Telecom tokom septembra planira još niz aktivnosti, pripremljene su pogodnosti za korisnike poput posebnih kampanja i akcija.

U želji da se približe krajnim korisnicima svečano će biti otvorena četiri nova BH Telecom centra. Prvi u Banjoj Luci, zatim u Teočaku, Bingo centru i na Aerodromu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije