Jajce: Otvorena fabrika radne opreme, posao za 12 radnica

Radiosarajevo.ba
Jajce: Otvorena fabrika radne opreme, posao za 12 radnica
Foto: Biznis.info / Pogoni firme Tex-Design
U Jajcu je otvoren proizvodni pogon Tex-Designa, novootvorenog preduzeća koje se bavi šivenjem radne opreme.

Firma trenutno upošljava 12 radnica sa tendencijom da se ovaj broj vremenom poveća.

Osnivač preduzeća i inicijator proizvodnje je doc.dr.sc. Samir Pačavar, tekstilni inžinjer.

Osnovni program proizvodnje su radni mantili, jakne, odijela za sve vidove proizvodnje, a posebno medicinski program.

Uposlenice preduzeća "Tex- Design" prošle su nekoliko faza obuke i već pripremaju prvu isporuku iz svog proizvodnog programa.

Podršku u realizaciji ovog projekta pružio je i Kantonalni zavod za zapošljavanje, a želje poslodavca su povećanje broja uposlenih na 35 radnika čime bi se mogao zaokružiti i proizvodni proces.

Općina Jajce prepoznala je značaj ovog projekta i ovom preduzeću pružila veliku podršku u pokretanju proizvodnje, ističući da je posebno važno što se radi o zapošljavanju žena.

U posljednjih nekoliko godina ulagano je u infrastrukturu bivšeg objekta kasarne Kamenice. Dva objekta su prilagođena za proizvodne hale, osigurana je osnovna infrastruktura kako bi se ovaj prostor vremenom mogao pretvarati u poslovnu zonu, saopćeno je iz ove općine.

“Trenutno se na prostoru bivše kasarne Kamenice nalaze tri privredna subjekta koja upošljavaju preko 30 radnika i mi smo veoma sretni zbog toga sto su i naša ulaganja imala smisla i što su opravdana. Možemo vidjeti da su ovi objekti u funkciji i da se ovaj zapušteni prostor oživljava općinskim sredstvima. To ćemo raditi i u narednom periodu i drago mi je što postoji interes privrednika i subjekata da se na ovom prostoru, uz veoma povoljne uslove, pokrene neka privredna aktivnost”, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan na svečanosti otvaranja proizvodnog pogona preduzeća “Tex-Design” i uz čestitke zaželio uposlenicama mnogo uspjeha u radu.

Odlukom Vlade FBiH lokacija prostora kasarne Kamenice data je Općini Jajce na upravljanje bez vremenskog ograničenja, a odlukom OV Jajce ovi objekti će biti ustupljeni privrednicima bez naknade i sve dok zapošljavaju radnike neće imati obavezu plaćanja kirije.

Objekti nisu veliki, primjereni su za manje obrte, ali su u sasvim dobrom stanju i opremljeni da se u njima može normalno odvijati proizvodni proces, navodi se u saopćenju Općine Jajce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije