Znate li da je BiH među deset najvećih proizvođača maline u svijetu

Radiosarajevo.ba
Znate li da je BiH među deset najvećih proizvođača maline u svijetu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Očuvanje liderske pozicije maline u BiH moto je sedme Konferencije proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini. 

Naša zemlja je osma u svijetu u proizvodnji maline, a u prethodnim godinama bila je na još boljoj poziciji. 

Godina 2017.  bila je teška za proizvođače. Donijela nepovoljne vremenske prilike, ali su uprkos tome, domaći uzgajivaći uspjeli proizvesti 22.700 tona i ostvariti vrijednost izvoza od 80 miliona.

Osim ovog, prošla je godina bila upamćena po najnižoj otkupnoj cijeni od 2012 godine od 1,97 KM. Posljedica je ovo pada cijena na svjetskom tržištu na kojem naša zemlja učestvuje s 2,8% - procenat nažalost nedovoljan da bi mogli diktirati cijenu. To je demotiviralo mnoge individualne proizvođače. 

Posljedica toga je manje zasađenih malina ove godine, ali proizvođači se nadaju da ovo neće ugroziti lildersku poziciju maline, s obzirom na bolje vremenske uvjete ove godine. 

Organizator, konferencije -  Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH  uz podršku švicarskog  Caritasa  okuplja oko 5000 individualnih proizvođača i otkupljivača.

Osim niske otkupne cijene, detektirani su i drugi problemi koji prate proizvodnju malina u BiH, prije svega nizak prinos po jedinici površine i nedostatak savjetodavne podrške proizvođačima i hladnjačarima.

Mnogo je prostora za unapređenje – od poboljšanja poticajnih politika, uvezivanja,  povećanja prinosa po jedinici površine, boljeg planiranja, korištenja savjetodavne podrške – pa do ujedinjenih napora da se poveća prosječna konzumacija maline u zemlji, koja trenutno iznosi samo 920 grama po glavi stanovnika godišnje.

Upravo iz navedenih razloga, današnja konferencija protiče u ozračju optimizma. Cilj je otvoriti dijalog između ključnih aktera u proizvodnji, preradi i plasmanu jagodičastog voća.

Želimo jačati , razvijati i očuvati lidersku poziciju maline u BiH jer vjerujemo da ima razloga za optimizam, poručili su organizatori sedme po redu  Konferencije proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije