Rato Rajak: Otvorili smo 120 radnih mjesta i povećali proizvodnju maline

K.S.
Rato Rajak: Otvorili smo 120 radnih mjesta i povećali proizvodnju maline
FOTO: Arhiv / Rate Rajak
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Rudo.

Općina Rudo nalazi se na samom istoku Bosne i Hercegovine, na tromeđi između BiH, Srbije i Crne Gore. Općina se nalazi u regiji Podrinja, a uža oblast opštine se naziva Donje Polimlje. Na području ove općine živi 7.963 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Rato Rajak (SRS) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 2.395 glasova ili 54,63 posto. Njegov protukandidat Dobrisav Milinković (DNS) osvojio je 1.989 glasova ili 45,37 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Rato Rajak, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o problemu obnove mosta na Limu, odlasku mladih ljudi, lošoj saobraćajnoj infrastrukturi, ali i povećanju proizvodnje maline i  novim otvorenim radnim mjestima.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijali u Rudom su poljoprivreda, hidro energetski potencijal i turizam.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Glavni prioritet će biti kako pospješiti zapošljavanje stanovništva. Također, ćemo unaprijediti poljoprivredni sektor, podsticati ćemo razvoj turizma. Prioritet će biti i izgradnja Hidroelektrane Mrsovo na rijeci Lim. Motivisat ćemo potencijalne investitore za ulaganje u općinu Rudo.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Uspjeli smo formirati poljoprivrednu zadrugu, kupljene su hladnjače i ostvarena je ekspanzija u proizvodnji maline u općini. Pokrenuta je proizvodnja u privrednim subjektima „Polimka“ i „Rudoplast“. Ostvaren je napredak u zapošljavanju, jer smo otvorili oko 120 novih radnih mjesta. Rekonstruirali smo sve područne seoske škole. Završili smo sportsku dvoranu. Rekonstruirali smo Dom zdravlja. Asfaltirao je oko 25 kilometara lokalnih puteva i gradskih ulica. Također, izgrađen je i hotel u Rudom.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli pokrenuti proizvodnju u fabrici “Novi autodijelovi“. Razlog je što je fabrika u vlasništvu Vlade RS, koja nije ništa uradila po ovom pitanju. Nismo uspjeli rekonstruirati most na Limu, na regionalnom putu R449. Razlog je neodgovornost i ignorisanje problena od nadležnih iz Javnog preduzeća „Putevi RS“. Nije obnovljena ni zgrada obdaništa, koja je stradala u požaru prije desetak godina, a nemamo vlastita sredstva, te je izostala i pomoć Vlade RS.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problem općine je odlazak mladih ljudi iz Rudog. Da bi se ova tendencija zaustavila neophodno je mladima omogućiti priliku za zapošljavanje. Ulažu se maksimalni napori da se iskoriste vlastiti resursi kako bi se otvorila nova radna mjesta. Bez ozbiljnog pristupa države ovom problemu, bojim se da izrazito nerazvijene općine, kao što je Rudo, neće moći same učiniti značajan napredak. Loša saobraćajna infrastruktura u ruralnim područjima također je problem. Općina svake godine izdvaja sredstva za asfaltiranje lokalnih puteva. Rekonstrukcija mosta na Limu je isto tako neophodna. Insistirat će se kod „Puteva RS“ da preuzmu ogovornost i završe posao.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Nemamo nikakvih zajedničkih projekata sa drugim lokalnim zajednicama u BiH, ako izuzmemo par velikih projekata na nivou BiH, kao što je „jačanje uloge Mjesnih zajednica u BiH i slično. Planiramo saradnju sa susjednim općinama na projektima u poljoprivrednom i turističkom sektoru.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Završena je izgradnja i stavljena u funkciju sportska dvorana. Rekonstrusan je objekat Doma zdravlja u Rudom. Dijelimično je rekonstrisana Osnovna škola i Srednja škola u Rudom. Potpuno su obnovljenje područne škole u Mioču, Oskoruši, Mokronozima, Uvcu i Budimliji. Obnovljen je proizvodni pogon “Polimke” i “Rudoplasta”.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije