Malinari ne prihvataju otkupnu cijenu manju od tri KM, protesti 18. septembra

Fena
Malinari ne prihvataju otkupnu cijenu manju od tri KM, protesti 18. septembra
/ Anadolija
Na sastanku Upravnog odbora Asocijacije "Zajedno za bh. malinu" usvojen je zaključak da malinari ne prihvataju otkupnu cijenu maline manju od tri KM za ovu godinu.

Također, zatraženo je ispunjavanje njihovih zahtjeva koje su slali svim nivoima vlasti, te proglašenje elementarnih nepogoda.

"Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni u roku 10 dana od dana kada ih nadležna ministarstva zaprime, mi počinjemo organizaciju mirnih protesta pred zgradom Vijeća ministara BiH i tražimo svoja prava, a protesti su planirani za 18. septembar 2017. Ukoliko dođe do protesta mi tražimo smjenu najodgovornijih za ovu situaciju", saopćeno je iz Asocijacije.

Također, istaknuto je da je Radna grupa za sektor malinarstva, koju je formirao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao polaznu osnovu za izračun proizvodne cijene maline, koristila obračunske tablice, ekspertske analize, u kojim su kao osnova uzeti ekonomski opravdani prinosi 15t/ha maline, pa se nakon usaglašavanja došlo do cijene oko 1,68 KM/kg maline gdje je navedeno da cijena može biti veća ili manja zavisno od niza faktora kao što su prinosi, cijena repromaterijala, elementarne nepogode i sl.

Dodaju da se na sastanku koji je održan u Travniku 7. jula 2017. Ministarstvo obavezalo da inicira mjere i aktivnosti sa različitim nivoima vlasti sukladno sa zaključkom Parlamenta FBiH, a radi sagledavanja dodatnih mogućnosti radi prevazilaženja teškog stanja u sektoru prizvodnje jagodastog voća i poljoprivrede u cjelini, što se nije desilo, izuzev u određenim općinama ili kantonima.

Iz Asocijacije navode da postoje sumnje da je sve ovo dogovor između vlasti i otkupljivača, jer drugo ništa ne mogu zaključiti iz svega što se dešava.

"Cijenu koju su odredili otkupljivači na potpuno nazakonit način (jer su formirali udruženje otkupljivača da bi mogli diktirati cijenom na tržištu što predstavlja zakonom zabranjen monopol) mi ne prihvatamo, prihvatamo da po toj cijeni odmah bude isplaćeno i da ta cijena bude akontativna, a preostali iznos da bude uplaćen kada budu provjerene izvozne fakture za svu količinu koja je izvezena, i da po toj cijeni bude određena marža koja će biti ravnomjerna prema otkupljivaču i proizvođaču, gdje ni jedna strana neće moći ostvariti ekstra profit na uštrb druge", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije