Malinari očekuju podršku kantona i opština

Fena
Malinari očekuju podršku kantona i opština
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U narednom periodu planirana je uspostava baze podataka proizvođača maline, s posebnim naglaskom na one koje se proizvodnjom bave kao primarnom a ne dodatnom djelatnošću.

Naime, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Koordinacije udruženja proizvođača maline u FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća u FBiH, Udruženja otkupljivača maline zaključili su na sastanku u Sarajevu da svi kantoni, opštine i gradovi u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu zaključka Parlamenta Federacije BiH, trebaju obezbijediti poticajna sredstva za podršku proizvođačima maline.

Neophodna je, kažu, i harmonizacija poticaja na svim nivoima kako bi se svi proizvođači malina doveli u ravnopravni odnos.

Istaknuto je da postoje i drugi načini da se na lokalnom nivou podrži malinarstvo, za koje do sada nažalost nije bilo dovoljno interesa.

"Neprihvatljivo da se od 27 opština obuhvaćenih projektom IFAD za instaliranje rashladnih kapaciteta za bespovratna sredstva prijavilo samo njih sedam. Tražimo da kantoni, opštine i gradovi podrže instaliranje hladnjača u svojim sredinama", utvrđeno je danas na sastanku o krizi u malinarstvu.

Dogovoreno je da će predstavnici radne grupe već naredne sedmice na terenu razgovarati sa kantonalnim i opštinskim vlastima da je upoznaju sa zaključcima i mjerama koje je usvojila Radna grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije