Veliki problemi poljoprivrednika: Visoke temperature spržile urod

Radiosarajevo.ba
Veliki problemi poljoprivrednika: Visoke temperature spržile urod
Pixabay / Ilustracija
Od jake zime do proljetnih nevremena, brojni su problemi s kojima se susreću poljoprivrednici u BiH, a ovih dana veliki problem prave im visoke ljetne temperature koje su jednostavno spržile sav urod.

Mnogi proizvođači povrtlarskih kultura pokušavaju se navodnjavanjem izboriti sa sušom i dugim sunčanim danima, ali u pojedinim dijelovima, posebno u Republici Srpskoj, ni to nije dovoljno. Bez obzira na sisteme navodnjavanja, povrtlarske kulture poput krompira i luka ne trpe visoke temperature, zbog čega će prinosi biti manji.

Prema mišljenju poljoprivrednika, ovakve vremenske prilike dovest će do smanjenje ponude i velike potražnje povrća, što će utjecati na to da cijene budu prilično visoke.

"Visoke temperature, bez kiše, nadoknađujemo navodnjavanje, ali veliki je problem što postoje kulture koje uopće ne trpe visoku temperaturu. Kod malih proizvođača, koji nemaju sistem za navodnjavanje, to je davno izgorjelo i to je završena priča", ističe Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS-a.

Pojasnio je da su izuzetno štetne temperature koje se penju iznad 35 stepeni, te ne dozvoljavaju pojedinim vrstama povrća da vegetiraju.

"Na 40 dunuma posadio sam krompir, na isto toliko površine lubenice i na 35 dunuma luk, pa moram konstantno da navodnjavam sve ove usjeve, ponekad čak i noću jer drugačije uopće ne bi bilo prinosa na ovako visokim temperaturama", kaže Dragomir Lakić, poljoprivrednik iz sela Kosjerovo, kod Laktaša.

Za njega navodnjavanje predstavlja veliku investiciju, jer se troše ogromni vodni, ali i električni resursi, iako je veliki rizik da urod propadne.

"U suštini, ništa osim lubenice ne trpi visoku temperaturu i to će se zasigurno osjetiti na svim kulturama", zaključuje Lakić, prenose Nezavisne.

I u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a su svjesni velike štete koja prijeti brojnim usjevima, te su upozorili da će mali poljoprivrednici imati velikih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije