Poznata ukupna dobit Centralne banke: Državi zaradili gotovo osam i po miliona KM

Fena
Poznata ukupna dobit Centralne banke: Državi zaradili gotovo osam i po miliona KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine u 2016. godini iznosi 14.062.357,63 KM, saopćeno je iz Upravnog vijeća ove banke.

Upravno vijeće, koje je danas usvajalo Odluku o raspodjeli čistog profita koji je CBBiH ostvarila u 2016. godini, te će tako u budžet institucija BiH direktno biti upumpano oko 60 posto ovih sredstava.

Praktično kazano, na račun obaveza prema budžetu ovih institucija, CBBiH će isplatiti 8.437.414,58 KM, dok će ostatak novca biti raspoređen u generalne rezerve banke.

Iako djelujući u nepovoljnim uslovima za investiranje koji su na međunarodnim tržištima prisutni od 2014. godine, CBBiH je i u 2016. godini ostvarila pozitivan finansijski rezultat. Očekivano je da bi negativni trendovi na međunarodnim finansijskim tržištima mogli biti nastavljeni i u narednim godinama.

"CBBiH je svojim djelovanjem obezbijedila kontinuitet monetarne stabilnosti, ostvarujući osnovni cilj, stabilnost domaće valute", stoji u saopćenju Službe za informiranje javnosti CBBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije