Njemačka / Strah od najbogatijeg Bosanca: Grammer se sprema za "obračun" s Hastorom

29. 03. 2017. u 13:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rastom vrijednosti dividendi kompanija Grammer pokušava mobilizirati svoje dioničare za odbranu od porodice Hastor koja želi preuzeti potpunu kontrolu nad njemačkim proizvođačem autodijelova.

Konačni obračun njemačkih akcionara i najbogatijeg Bosanca zakazan je za 24. maj, piše poslovna rubrika njemačkog javnog servisa ARD.

Tog dana održat će se sjednica Glavne skupštine akcionara na kojoj Hastori (vlasnici 20-30 procenata dionica) žele smijeniti Hartmuta Müllera, direktora Grammera i postaviti pet svojih ljudi u šestočlani Upravni odbor kompanije.

Kako bi ih spriječio u tome bavarski proizvođač pokušava privući preostale akcionare na svoju stranu. U tu svrhu je Grammer dvostruko povećao dividende – s 0,75 na 1,30 eura po dionici! 

Rekordne dividende Grammer može priuštiti svojim akcionarima. U prošloj godini proizvođač naslona za glavu, centralnih konzola i automobilskih sjedišta udvostručio je dobit – na 45,2 miliona eura.

Promet u prošloj godini je narastao 19 procenata – na 1,7 milijardi eura.

"Ubiremo plodove dobrih poteza u posljednjih nekoliko godina, ali i međunarodne strategije rasta. Želimo tako nastaviti", rekao je direktor Müller.

Povećanje dividendi je dobro primljeno na tržištu. Akcije Grammera narasle su za više od tri procenta. Hoće li to biti dovoljno da se njemački akcionari odbrane od porodice Hastor pokazat će Skupština dioničara 24. maja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA