Imate još dva dana: Kako ispuniti prijavu za porez na dohodak

Radiosarajevo.ba
Imate još dva dana: Kako ispuniti prijavu za porez na dohodak
/ printscreen
U petak 31. marta istječe rok za prijavu poreza na dohodak za 2016. godinu.

Obrazac za prijavu poreza na dohodak zove se Godišnja prijava poreza na dohodak (Obrazac GPD – 1051), koji se može skinuti s ovog linka.

Za građane je bitno da znaju da je prijava poreza na dohodak njihova obaveza, ali i pravo pomoću kojeg ostvaruju određene olakšice.

U tom smislu treba razlikovati dvije grupe poreskih obveznika: 

1. Lica koja moraju podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak; 

2. Lica koja ne moraju podnijeti prijavu, ali im odgovara da je podnesu jer tako ostvaruju svoja prava. 

U lica koja moraju podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak spadaju građani koji su u toku prethodne godine (1. januara - 31. decembra 2016. godine) primili oporezivu naknadu iz dva i više izvora.

Na primjer, građanin koji je primao plaću svakog mjeseca i osim toga je u toku godine jednom ili više puta primio naknadu za neko djelo - autorsko djelo, ili kao član nekog upravnog ili nadzornog odbora.

U ovom slučaju se mora predati prijava poreza na dohodak, čak i u slučaju kada se i mora dodatno platiti porez. Posljednji dan za podnošenje prijave je 31. mart 2017. do kraja radnog vremena. 

Ukoliko ste zakasnili s prijavom, možete je poslati preporučenom poštom na adresu porezne uprave u vašoj općini, do petka u ponoć kako bi na koverti pisao datum 31. mart 2017.  

Sve materijale koje predajete kopirajte u dva primjerka. Jedan primjerak bit će vam vraćen kad se ovjeri. 

Pogledajte videomaterijal koji je producirala Chronosedukacija, a koji pojašnjava kako se popunjava Godišnja prijava poreza na dohodak, koji su uvjeti za korištenje olakšica i umanjenja, koja je razlika između poreza po odbitku i akontacije poreza na dohodak, kao i neke druge aktuelnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije