BiH / Nova najava gradnje aerodroma u Trebinju: Interes pokazuje velika kineska kompanija

16. 09. 2019. u 17:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kompanija "Aviation Industry Corporation of China" (AVIC) izrazila je interes za partnerstvo s Vladom RS-a u gradnji aerodroma u Trebinju.

AVIC će analizirati lokaciju u selu Rapti na Zupcima kraj Trebinja, gdje bi planirani komercijalni aerodrom trebalo da bude izgrađen.

Ta kompanija je prvi put izrazila interesovanje 2010. godine, a prošlog mjeseca njeni predstavnici sastali su se sa Vladom RS-a na razgovorima o potencijalnoj investiciji, piše portal "Exyuaviation", a prenosi "Trebinje.live"

"Svaka vlada bila bi počastvovana da ima takvu kompaniju (AVIC) za partnera i zadovoljstvo nam je što je izrazila svoju spremnost da nastavi saradnju sa nama", saopćeno je iz vlade.

Prošle godine, lokalne vlasti u Trebinju objavile su svoju namjeru da nastave sa sprovođenjem planova za gradnju aerodroma.

Vlada je od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 eura za projektnu dokumentaciju 2,6 kilometara duge piste i terminala dovoljnog da opsluži 260.000 putnika godišnje, da bi dvije godine kasnije odustala od te ideje, nakon što je imenovala generalnog direktora i zaključila konsultantski ugovor sa jednom austrijskom firmom radi određivanja potencijalnih ruta.

Vlada je od tada objavila da je studija austrijske firme nekompletna. Naredni tender za nacrt nove razvojne strategije bio je poništen.

AVIC je državni konglomerat u oblasti avio-saobraćaja i odbrane. Na "Fortune" listi kompanija Global 500 nalazi se na 159. mjestu i ima pola miliona zaposlenih širom svijeta.

Zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, vjeruje se da bi Trebinje moglo da privuče znatan broj turista. Međutim, taj grad nalazi se na samo 30 kilometara od Dubrovnika prema sjeveroistoku i 90 kilometara sjeverozapadno od Tivta, što, prema pisanju portala, održivost budućeg aerodroma u toj oblasti dovodi u pitanje.

NEMA KOMENTARA