Aerodrom u Golubiću: Podrška projektu od direktora zračnih luka Beograda i Sarajeva

Fena
Aerodrom u Golubiću: Podrška projektu od direktora zračnih luka Beograda i Sarajeva

Neformalna incijativa kojom su direktori međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Beogradu dali podršku projektu aerodroma u Golubiću potvrđuje veliki potencijal avio prijevoza koji bi trebao svakako biti iskorišten.

O ovome se danas razgovaralo u Gradskoj upravi Bihać, što je i dio kampanje kojom se želi pokazati da je riječ o realnoj opciji, istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Već sutra u Sarajevu bit će održan radni sastanak s premijerom Federacije BiH kako bi se dogovorile mjere finansijske podrške za radove koji su planirani u ovoj godini.

"Jučer je potpisan sporazum u Ministarstvu prometa i komunikacija u Mostaru. Mi smo potpisali ugovor na 3,55 miliona KM i tim novcem radimo testnu pistu, nastavljamo eksproprijaciju zemljišta, glavni projekat je već urađen. S premijerom FBiH i sa direktorima nekih banaka smo u kontaktu i spremni smo za sve opcije", ističe gradonačelnik Fazlić.

Direktor aerodroma "Golubić" Elvedin Sedić kaže da je investicija, prema nekim procjenama, vrijedna oko 100 miliona KM, zajedno s radovima koji ne obuhvataju samo aerodromski kompleks nego i putnu infrastrukturu.

Čelnici međunarodnih aerodroma koji su danas ponudili konkretnu pomoć, potvrdili su da Bihaćki aerodrom zbog svoje lokacije svakako treba postati realnost.

Saša Vlaisavljević, direktor aerodroma "Nikola Tesla" Beograd ističe potencijal koji ima ovaj region, pogotovo Cazinska krajina.

"Druga stvar, pogledajte blizinu Plitvičkih jezera, svega 40 km, dok je Zagreb udaljen dva sata. Od Japana, Južne Koreje, Kine, više od milion turista imate na godišnjem nivou", kazao je Vlaisavljević.

Podršku ovom projektu daje i direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković, navodeći da ova sredina to zaslužuje.

Da bi sama izgradnja krenula intenzivnije, prvi korak je da ukupan projekt pređe u većinsko vlasništvo FBiH. Time bi finasiranje bilo izvjesnije, a i mogućnost da prvi putnici za nekoliko godina slete upravo ovdje bila veća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije