Međunarodni aerodrom Sarajevo kompletirat će novi terminal krajem 2020. godine

Radiosarajevo.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo kompletirat će novi terminal krajem 2020. godine
Foto: ExYu Aviation / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Izgradnja novog terminala na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kreće se planiranom dinamikom i novi terminal trebao bi biti otvoren u novembru 2020. godine.

“Trenutno, ovo nam je najvažnija investicija gdje bi trebali povećati broj putnika za novih 900.000 godišnje. Potpisali su ugovor o izgradnji u augustu 2018. godine. Iako su radovi odgađani zbog određenih problema oko tendera, sada napredujemo punom parom”, izjavio je generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković, prenosi portal ExYu Aviation.

Prema njegovim riječima, aerodrom će dobiti dodatnih 10.000 kvadrata prostora na četiri sprata, 12 novih šaltera za prijavu i nove avio-mostove.

“Sve će to rezultirati da Međunarodni aerodrom Sarajevo poveća kapacitete na dva miliona putnika godišnje. Novi terminal će biti povezan sa postojećim kako bi formirali funkcionalnu jedinicu aerodroma”, precizirao je Kajmaković.

Također, radovi su počeli i na izgradnji novog VIP salon.

“Kako bi pratili sve moderne aerodrome u svijetu i Sarajevo će imati ekskluzivni VIP salon na odvojenoj lokaciji”, kazao je direktor aerodroma.

VIP salon trebao bi biti izgrađen u narednih osam mjeseci. Ima površinu od 300 kvadrata i vrijednost cjelokupne izgradnje je oko 770.000 eura.

Međunarodni aerodrom Sarajevo će također izgraditi novu poslovnu i upravnu zgradu koja će osigurati kancelarije za zaposleno osoblje. Vrijednost ovog projekta iznosi 3,1 milion eura. Novi objekat će biti smješten između novog terminala i kontrolnog tornja.

Osim ovih investicija, Međunarodni aerodrom Sarajevo će također investirati u pistu u okviru cjelokupnog projekta modernizacije. Planirano je proširenje parkinga za avione za šta je potrebno 10,2 miliona eura.

U prva tri mjeseca 2019. godine Međunarodni aerodrom Sarajevo imao je 174.508 putnika što je povećanje od 3,2 posto ili 5.384 putnika više nego u istom periodu 2018. godine.

Tokom narednog mjeseca aviokompanija Flynas uvodi direktnu liniju iz Riyadha u Sarajevo. Eurowings će uvesti direktnu liniju iz Berlin. Aegean Airlines uvodi direktnu liniju Atina - Sarajevo, dok domaća kompanija FlyBosnia također uvodi direktnu liniju Sarajevo - Kuvajt.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije