Tender / Aerodrom Sarajevo: Za izgradnju administrativnog objekta šest miliona KM

03. 06. 2018. u 09:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je tender za izgradnju administrativno-poslovnog objekta u vrijednosti šest miliona KM bez PDV-a, saopćeno je iz menadžmenta aerodroma.

Riječ je o objektu u kojem će biti smješteni kancelarijski i radni prostori, koji će biti podijeljen na zemaljsku i zračnu stranu, a prolaz iz jedne u drugu stranu će biti kontrolisan.

Rok za dostavljanje ponuda je 17. juli 2018. godine, dok je rok za izvođenje radova 18 mjeseci.

Kako piše portal Ekapija.com, početkom maja objavljen je i tender za modernizaciju i dogradnju Terminala B, a ta investicija je vrijedna 30 miliona KM.

Tender je objavljen nekoliko mjeseci nakon što je završeno rušenje starog Terminala A koji se odavno nije koristio za prvobitnu namjenu, a nalazio se pored obnovljenog Terminala B, čije je proširenje planirano upravo na prostoru koji je postao raspoloživ rušenjem starog Terminala A.

Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, a ovim proširenjem moglo bi biti opsluženo oko dva miliona putnika godišnje.

Planirano je proširenje i povećanje svih prostornih i tehnoloških kapaciteta za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške, sanitarne kontrole na dolasku i odlasku, čekaonica za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, duty free shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija te drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, a stari i novi dio biti će povezani modernom nadstrešnicom.

Dužina terminala će biti 110 metara, a sada je 68. Proširenjem će se dobiti još jedan ulaz na aerodrom.

Checkin zona će se proširiti sa 17 na 28 mjesta, a umjesto sadašnja četiri gate-a napravit će se sedam. Proširit će se i zona dolazaka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA