Najmoćniji balkanski biznismen upravljat će s čak 13 milijardi eura, ima i kompanije u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Najmoćniji balkanski biznismen upravljat će s čak 13 milijardi eura, ima i kompanije u BiH
Foto: Printscreen / Pavao Vujnovac

ENNA grupa i Fortenova su prema prihodima dvije najveće hrvatske poslovne grupacije.

Lani je ENNA završila godinu s osam milijardi eura prometa, a konsolidirani prihodi Fortenove iznosili su 5,4 milijarde eura.

Pavao Vujnovac uskoro će u svojim rukama držati obje kompanije i bit će najmoćniji čovjek hrvatskog biznisa.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ono što se već neko vrijeme najavljivalo u srijedu je postalo i službeno. Vujnovac je preko svoje firme Open Pass krenuo u preuzimanje većinskog udjela u Fortenova grupi (bivši Agrokor, u čijem su sastavu Konzum i Mercator).

Tportal napravo je malu inventuru svega onoga što Vujnovac trenutno posjeduje i podsjetio na njegov dosadašnji poslovni put.

Po struci diplomirani ekonomist, Vujnovac je svoj prvi, a pokazalo se i zadnji, posao dobio s 33 godine, kada se putem natječaja u februaru 2006. zaposlio u PPD-u u Vukovaru.

PPD je tada bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog energetskog diva E.ON-a. Firma je posjedovala 600 kilometara plinske mreže, izgrađene kreditom od 17 miliona eura. Kako posao nije išao, kredit ju je „ubijao“.

Nijemci su se zbog toga odlučili povući i tražili su nekoga ko će preuzeti firmu i njene povelike dugove. Vujnovac je odlučio riskirati. Preuzeo je PPD 2010., ali je i dalje ostao u vezi s E.ON Ruhrgasom, jednim od najvećih trgovaca plinom u Evropi, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj.

Želite raditi u Njemačkoj? Razgovor za posao početkom decembra, nije potrebno iskustvo

Želite raditi u Njemačkoj? Razgovor za posao početkom decembra, nije potrebno iskustvo

Prvi veliki ugovor, u saradnji s E.ON-om, sklopio je krajem 2011. sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već iduće godine PPD je počeo opskrbljivati dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – HEP i kutinsku Petrokemiju.

Krajem 2012. PPD postaje lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, što mu omogućava još konkurentniju cijenu plina. Sve je to dovelo do munjevitog rasta poslovanja.

Svoj uzlet Vujnovac je u razgovorima za medije pripisivao tome što je među prvima shvatio kakve sve prilike donosi liberalizacija tržišta plina i spremnošću da stječe znanje. Tako je i intervjuu za tportal priznao da, kad je s 33 godine ušao u plinski biznis, o njemu ništa nije znao.

"Učio sam putem od Nijemaca jer su oni tad bili vlasnici PPD-a. Puno toga se promijenilo kad sam počeo ići u Budimpeštu. Mađarska je već imala liberalizirano tržište plina, a u Hrvatskoj nije bilo nikakvog znanja. Zatim sam otišao u London, pa u Njemačku, u Düsseldorf, gdje je centrala E.ON-a, i učio na njemačkom energetskom tržištu. Hrvatskim poduzetnicima inače nedostaje edukacija u smislu globalnih trendova", rekao je Vujnovac.

Od 2010. do danas Vujnovac je izgradio grupaciju ENNA, fokusiranu na tri glavna sektora: energetiku, logistiku i prehranu.

Preko holding kompanije Energia naturalis upravlja s 20-tak firmi s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća.

Vujnovčeve glavne uzdanice su trgovac plinom PPD, ENNA Opskrba, koja ulaže u obnovljive izvore energije, u segmentu logistike i željezničkog prijevoza rade kompanije ENNA Logic i ENNA Transport, a ENNA Fruit trguje voćem i povrćem.

Sve veći novac Vujnovac preko firme ENNA Geo ulaže u razvoj projekata proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora. U Slavoniji tako planira izgradnju dviju elektrana kod Slatine i Babine Grede.

Prošli mjesec objavljeno je da je ENNA Opskrba ušla u posao s Matom Rimcem, odnosno njegovom firmom Rimac Energy. Zajednički će razvijati velike baterijske sisteme za skladištenje energije.

ENNA Logica s danskim brodarskim divom Maerskom u Luci Rijeka gradi savremeni kontejnerski terminal, a riječ je o investiciji vrijednoj 380 miliona eura.

Ujedno Vujnovac drži kontrolni paket u Luci Ploče. Ondje je njegova ENNA s globalnim trgovcem i logističarom VTTI-jem vlasnik terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Njemačkoj su hitno potrebni kvalificirani radnici iz inostranstva

Njemačkoj su hitno potrebni kvalificirani radnici iz inostranstva

Sve do proljeća ove godine ENNA je s Inom upravljala Petrokemijom, a potom su je prodale turskoj grupaciji Yildrim.

Inače, Vujnovac se ovog ljeta povukao iz svakodnevnog operativnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika Uprave PPD-a. U fotelju čelnog čovjeka sjeo je iskusan slovenski menadžer Boštjan Napast, a Vujnovac se preselio u Nadzorni odbor.

Rošada na vrhu objašnjena je kao dio velike promjene korporativne strukture ENNA grupe zbog priprema za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO) u doglednoj budućnosti i investicijski ciklus vrijedan više od milijarde eura.

Povlačenje iz operativnog upravljanja ENNA grupom Vujnovcu je sigurno dalo više vremena da se bavi svojim povelikim privatnim ulaganjima, među kojima je i Fortenova.

S okrupnjavanjem svog portfelja u Fortenovi krenuo je prije tri godine. Kupovao je uglavnom dionice od malih dobavljača i pojedinih banaka, a trenutno u vlasničkoj strukturi Fortenove drži 28,19 posto.

Fortenova zapošljava više od 45 hiljade radnika

U cijeloj Fortenova grupi lani je radilo nešto više od 45.000 zaposlenih. Grupaciju čine sljedeće firme: Konzum (Hrvatska i BiH), Tisak, Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto dinamic, Zvijezda, Dijamant, PIK Vrbovec, Agrolaguna, Belje, PIK Vinkovci, Vupik te Mercator (Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH i Crna Gora).

"Prepoznao sam priliku kad je sve još bilo u rasulu. Dionice su tad bile, po mom mišljenju, podcijenjene. Nije bilo nijednog hrvatskog dioničara, niti strane koja je razmišljala o biznisu. U vlasništvu su bili razni financijski fondovi, banke i svi su bili u toj poziciji ne svojom željom. Taj je model bio i u Pevexu. Kad ide stečaj, svi s potraživanjima dobiju udjele u firmi. Išao sam od jednog do drugog i svojim novcem kupovao dionice. Vjerujem da je to dobra investicija", izjavio je Vujnovac za tportal u oktobru 2021., objašnjavajući zbog čega je ušao u Fortenovu.

Isti motiv za zaradom vodio ga je i prilikom ulaganja u Pevex, u kojem je najveći dioničar s udjelom od 36,62 posto. Početkom ove godine Vujnovac je s Marijem Radićem, koji drži 16,6 posto, odlučio prodati Pevex, ali za sada nisu našli adekvatnog kupca.

Velik novac Vujnovac ulaže i u brojne turističko-nekretninske poduhvate. Nabrojat ćemo samo neke. Velike kontroverze izazvala je izgradnja hotela u Postirama na Braču, u koji je s partnerima uložio oko 40 milina eura, da bi ga za 47 milijuna prodao domaćim mirovinskim fondovima.

Ništa manje prašine nije digla ni kupovina zemljišta i turističkog kompleksa u Baškom Polju, gdje su se kao glavni akteri opet našli, ovaj put kao prodavatelji, penzioni fondovi.

S manje medijske pozornosti prošla je Vujnovčeva treća turističko-nekretninska investicija u Petrčanima kod Zadra. Ondje je njegova firma Infinity Resort Zadar u zakup dobila zemljište od zadarskih benediktinki s pravom građenja na 99 godina. Plan mu je izgraditi veliki turistički kamp za smještaj nekoliko hiljada gostiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije