Bevanda: Nadam se da će pismo namjere u septembru razmatrati Odbor MMF-a

Fena
Bevanda: Nadam se da će pismo namjere u septembru razmatrati Odbor MMF-a
Anadolija / Vjekoslav Bevanda
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je nakon jučerašnjeg dogovora Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića konačno potpisano pismo namjere.

Ono je jedan od ključnih uvjeta kako bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

Istovremeno žali što do toga nije došlo prije dva mjeseca.

"Sasvim normalno je da smo izgubili priliku da se o tome razmatra u sedmom mjesecu, ali se nadam da će to biti u devetom ili desetom mjesecu na Odboru Međunarodnog monetarnoj fonda (MMF-a)", izjavio je Bevanda.

Komentirajući dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, naglasio je da nije dobio dokument, te se nada da će se to desiti u dogledno vrijeme, jer "ako bude korekcija u odnosu na ono što je usvojeno na Vijeću ministara BiH to ponovo mora biti predmet razmatranja".

"Drago mi je što je dogovoren način odlučivanja, što je bilo najspornije. Kakav god da je koncenzus mislim da je to na tragu onoga da konsenzualno odlučujemo. Ono što je propušteno i što je manjkavost jest drugi dio, u kojem se kaže da viši organi u sustavu odlučivanja mogu preispitivati odluke. U tom preispitivanju su izbačeni Distrikt Brčko i županije, mada i jedni i drugi imaju neke isključive a neke podijeljene nadležnosti", kazao je Bevanda.

Dodao je da će se Hrvatska demokratska zajednica BiH, čiji je dopredsjednik, uskoro očitovati o postignutom dogovoru u vezi s mehanizmom koordinacije i pismom namjere navodeći da je stav ove stranke - poštivanje Ustava i vraćanje ustavnim nadležnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije