Kapitalni manevar Georgea Sorosa prije izbora u SAD: 'Ko ga može zaustaviti?'

1
Radiosarajevo.ba
Kapitalni manevar Georgea Sorosa prije izbora u SAD: 'Ko ga može zaustaviti?'
Foto: EPA-EFE / George Soroš

Poznato je da bi milijarder George Soros uskoro mogao preuzeti veliki udio u drugoj najvećoj radijskoj kompaniji u SAD. Tako bi pod svoju kontrolu stavio više od 220 stanica širom zemlje i dobio kontrolu nad medijskim sadržajem.

Doduše, u tome će ga pokušati spriječiti AllSides Technologies, Inc., kompanija za tehnološka rješenja koja se zauzima za 'održavanje ravnoteže' u medijskom prostoru.

Naime, oni nude rješenje radijskim stanicama i drugim informativnim stanicama koje pate od krize integriteta jer su se pojavile vijesti da će 'Soros Fund Management' postati najveći dioničar u Audacy, Inc.-a, treće najveće radijske kompanije u SAD-u, ujedno i vlasnika 235 radijskih stanica širom 48 medijskih tržišta.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

AllSides nudi tehnološke alate i usluge za pomoć redakcijama i korisnicima vijesti u borbi protiv pristranosti, dezinformacija i manipulacije. Danas je AllSides također najavio novu uslugu, AllSides Balanced News Minute, komponentu koja prati ključne razlike u izvješćivanju u nacionalnim naslovima.

Nadopunit će postojeće AllSides izvore vijesti koji nude gotov, nepristran sadržaj slušaocima i čitaocima digitalnih vijesti, a bit će dostupan u cijelom SAD-u kroz idućih par mjeseci.

Poznata kompanija Vice Media podnijela zahtjev za bankrot

Poznata kompanija Vice Media podnijela zahtjev za bankrot

AllSides također nudi alate za mjerenje koji pokazuju prepoznaje li publika političku pristranost u izvješćivanju, prenosi Yahoo.

"U AllSidesu smo zabrinuti zbog stranačke manipulacije vijestima koja će dodatno polarizirati našu naciju i ugroziti vjerodostojnost cjelokupne industrije vijesti. Ova akvizicija je zabrinjavajuća, s obzirom na vrijeme i okolnosti", rekao je izvršni direktor AllSidesa John Gable.

"Za borbu protiv prijetnji, AllSides nudi svim radijskim stanicama i slušaocima više opcija" dodao je John Gable.

Inače, Audacy je u januaru podnio zahtjev za bankrot, a sudski dokumenti pokazuju da je Sorosev fond preuzeo oko 415 miliona dolara duga Audacyja, što ga čini najvećim dioničarom emitera.

Poznato je da George Soros troši svoj novac i utjecaj kako bi podržao političke stavove koje podržava. Nakon što je Soros Fund Management kupio Vice News 2023.godine i 18 latinoameričkih radio stanica 2022.godine, kritičari su davnih dana izrazili zabrinutost oko stranačkog utjecaja u vijestima.

George Soros: Napad na Ukrajinu podsjeća me na opsadu Sarajeva 1993.

George Soros: Napad na Ukrajinu podsjeća me na opsadu Sarajeva 1993.

Yahoo, između ostalog, navodi kako je Soroseva misija posvećena utjecanju na sprječavanja reizbora Donalda Trumpa u SAD-u. "Ko ga uopće može spriječiti u novoj akviziciji?", zaključuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije