Poznata kompanija Vice Media podnijela zahtjev za bankrot

0
Radiosarajevo.ba
Poznata kompanija Vice Media podnijela zahtjev za bankrot
Foto: Vice / Vice kompanija

Vice Media, američko-kanadska kompanija za digitalne medije i radiodifuziju, poznata po svom provokativnom vizuelnom pripovijedanju i prodornom, eksplicitnom glasu, podnijela je zahtjev za bankrot. 

Kompanija od zajmodavaca treba kupiti imovinu koja vrijedi 225 miliona dolara, da bi preuzela značajne obaveze, navedeno je u saopćenju pred saveznim sudom u New Yorku. 

Grupa, koja uključuje i Fortress Investment Group i Soros Fund Management, pozajmila je ovoj kompaniji 20 miliona dolara kako bi ostala na površini zbog procesa prodaje, tokom kojeg i drugi zajmodavci mogu dati veće ponude.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Ovaj ubrzani proces prodaje, pod nadzorom suda ojačat će kompaniju i pozicionirati Vice Media kompaniju za dugoročni rast", napisali su u saopćenju izvršni direktori Bruce Dixon i Hozefa Lokhandwala. "Radujemo se završetku procesa prodaje u sljedeća dva do tri mjeseca i planiranju zdravog i uspješnog sljedećeg poglavlja u Vice-u."

Vice Media kaže da namjerava nastaviti plaćati svoje preostale zaposlenike i prodavce tokom cijelog procesa, te zadržati najviši menadžment na mjestu.

Kompanija je bezuspješno pokušala pronaći kupca koji je spreman platiti traženu cijenu od više od milijardu dolara. Čak je i to bio djelić onoga što su investitori nekada vjerovali da vrijedi.

Vice Media je ranije privukao velika imena, uključujući 21st Century Fox i Disney

Mate Rimac ostvaruje vrhunsku dobit: Evo kolika je prosječna plata u njegovoj kompaniji

Mate Rimac ostvaruje vrhunsku dobit: Evo kolika je prosječna plata u njegovoj kompaniji

Nakon otpuštanja i odlazaka visokog profila slijedi stečaj

Prošlog mjeseca kompanija je najavila otpuštanja širom svoje globalne redakcije i zatvorila svoj međunarodni novinarski odjel, Vice World News. Takođe je otkazan sedmični program "Vice News Tonight", koji je debitovao 2016. i prošao 1.000 epizoda u martu.

Kompanija nadgleda razne brendove, uključujući sajt o ženskom životnom stilu Refinery29, koji je kupila 2019. za 400 miliona dolara. Takođe posjeduje i britanski modni časopis i-D i internu kreativnu agenciju Virtue, između ostalih.

Zamjenica izvršne direktorice Nancy Dubuc napustila je kompaniju u februaru nakon pet godina rada, nakon preuzimanja svih dužnosti koje je imala tokom burnog vremena u redakciji.

Obračun u redakciji zbog seksualnog uznemiravanja i nedoličnog ponašanja

Vice Media kompanija, otpustila je troje zaposlenih u decembru 2017. nakon pritužbi nekolicine zaposlenih na kulturu radnog mjesta.

"Ponašanje ovih zaposlenika se kretalo od verbalnog i seksualnog uznemiravanja do drugog ponašanja koje nije u skladu s našom politikom", rekla je Susan Tohyama, tadašnja šefica ljudskih resursa Vice-a, u dopisu kompanije.

Snimak iz zraka koji najbolje oslikava razmjere požara u bh. kompaniji

Snimak iz zraka koji najbolje oslikava razmjere požara u bh. kompaniji

Ubrzo nakon toga, suosnivač Shane Smith podnio je ostavku sa svoje pozicije izvršnog direktora. U to vrijeme kompanija stavila Nancy Dubuc kao zamjenicu medijskog direktora, ali i ona je dala otkaz. 

Platforme se mogu i mijenjat će se

"Ovaj posao je aerodinamičan, organizovan i dinamičan. Brojke variraju", napisala je Nancy Dubuc u dopisu osoblju koje se predstavila 2018. "Ipak, na kraju, sadržaj u kojem svako od vas ima udjela u izradi je ono što nas čini zaista sjajnima, dodaje Dubuc. 

Ovog februara, dok je odbor tražio kupce za preuzimanje kompanije, Dubuc se oprostila od osoblja Vice-a u još jednom internom dopisu u kojem se hvali uspjeh kompanije uprkos "neviđenim makroekonomskim preprekama uzrokovanim pandemijom, ratom u Ukrajini i ekonomijom.

Kazna za američku firmu: Bizarna nesreća dovela poznatu kompaniju do problema

Kazna za američku firmu: Bizarna nesreća dovela poznatu kompaniju do problema

Teško vrijeme za digitalne medije

Kompanija Vice Media je posljednja žrtva u medijskoj industriji desetkovana padom digitalnog oglašavanja i promjenjivim apetitom za vijestima.

Prošlog mjeseca su zatvorene vijesti BuzzFeeda, koje su hvaljene zbog privređivanja rijetke mlade publike i koje su osvojile Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje 2021. godine.

Druge redakcije, uključujući NPR, CNN, ABC News i Insider, također su ove godine izvršile otpuštanja, piše NPR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije