Priča iz Nigerije: Mladić izradio dron od otpada, tehnološka kompanija mu ponudila staž

0
Radiosarajevo.ba
Priča iz Nigerije: Mladić izradio dron od otpada, tehnološka kompanija mu ponudila staž
Foto: Facebook / Napravio vlastiti model letjelice

Bolaji Fatai (21) nikada nije kročio nogom u avion, ali to ga nije spriječilo u nakani da od otpada napravi vlastiti model letjelice na daljinsko upravljanje i vine ga u nebo nad haotičnim nigerijskim komercijalnim središtem Lagosom.

Unatoč oblačnome i vjetrovitom danu, avion s jednim propelerom uspio je izdržati bočne udare vjetra visoko nad pješčanim nogometnim igralištem, nakon čega se nisko obrušio iznad glava promatrača u Oworonshokiju, siromašnoj četvrti na istoku grada u kojemu Fatai živi.

Propeler i daljinski upravljač kupio je u trgovini, ali je trup, krila, rep i ventralnu peraju konstruirao od komada recikliranog stiropora s odlagališta otpada te ih je pričvrstio ljepljivom trakom. Raspon krila njegova aviona je oko jedan metar.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Ovim sam se hobijem počeo baviti kad sam imao sedam godina. Prikupljao sam neke predmete i radio na manjim projektima. I uvijek osjećam ushićenje kada ugledam avion kako leti", rekao je Reutersu ovaj 21-godišnjak.

Fataijev hobi uskoro bi se mogao pretvoriti u nešto više i ostvariti njegove dječačke snove.

Naime, tehnološka kompanija ponudila mu je stažiranje, što je važan prvi korak prema ostvarenju njegove želje da postane avionski inženjer.

"S obzirom na to da naša zemlja spada u one nerazvijene, nadam se da ću postati dio tima koji će raditi na njezinu razvoju tako što će iskoristiti moju tehnologiju dronova", kazao je s neskrivenim ponosom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije