George Soros predaje upravljanje carstvom vrijednim 25 milijardi dolara sinu Alexu

1
Radiosarajevo.ba
George Soros predaje upravljanje carstvom vrijednim 25 milijardi dolara sinu Alexu
Foto: EPA / George Soros

Američki milijarder i filantrop George Soros prepustio je svom sinu Alexu Sorosu upravljanje svojim finansijskim i dobrotvornim carstvom vrijednim 25 milijardi dolara (19,9 milijardi funti).

Financijer mađarskog porijekla je u intervjuu za Wall Street Journal rekao da je njegov sin Alex to "zaslužio".

Od devedesetih je bogatstvo porodice usmjereno na podršku izgradnji demokracije u desetinama zemalja. Posljednjih je godina 92-godišnji bivši menadžer hedge fonda postao fokus antisemitskih zavjera.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Sorosev portparol potvrdio je za BBC detalje intervjua objavljenog u nedjelju, 11.jula. George Soros je također jedan od najvećih donatora Demokratske stranke SAD.

Alex Soros, 37-godišnji diplomac historije, drugo je najmlađe od njegovih petoro djece. Alex je jedini član porodice koji sjedi u investicionom odboru Soros Fund Managementa, firme za koju Wall Street Journal kaže da upravlja sa 25 milijardi dolara u ime porodice i dobrotvorne fondacije. Alex je preuzeo rukovodeću funkciju u Open Society Foundations (OSF) u decembru i također upravlja očevim političkim akcijskim odborom što je američki mehanizam za usmjeravanje sredstava političkim strankama.

Iako uglavnom dijele iste političke stavove, on je za Wall Street Journal rekao da je "političniji" od svog oca i da će voditi kampanju protiv pokušaja Donalda Trumpa da se kandiduje za drugi mandat kao američki predsjednik.

"Koliko god bih volio izbaciti novac iz politike, dokle god to radi druga strana, i mi ćemo to morati koristiti", rekao je Alex Soros.

George Soros
Foto: EPA-EFE: George Soros

Rekao je da će OSF težiti istim ciljevima kao i pod njegovim ocem, uključujući slobodu govora, reformu krivičnog pravosuđa, prava manjina i izbjeglica, te podršku liberalnim političarima. On također želi uključiti i inicijative za biračka prava, abortus i rodnu jednakost, dok SAD ostaju u fokusu.

Podsjetimo, George Soros je rođen u Mađarskoj, gdje je kao dijete preživio horor nacističke okupacije od 1944. do 1045. Njegova je porodica skrivala svoj jevrejski identitet kako bi preživjeli. Nakon rata se preselio u London, a kasnije i New York gdje je napravio milijarde kroz aktivnosti svog hedge fonda.

Proslavio se u Velikoj Britaniji nakon što je zaradio milijardu dolara jer se okladio da će funta pasti 1992. godine. 

Nakon rušenja Berlinskog zida osnovao je Open Society Foundations (OSF) kako bi podržao proces uspostavljanja demokratskih vlada u bivšem sovjetskom bloku. OSF trenutno troši oko 1,5 milijardu dolara godišnje na liberalne ciljeve, obrazovne organizacije i ljudska prava u više od 120 zemalja.

Neki od njegovih ciljeva su uznemirili desnicu, uključujući borbu protiv rasnih predrasuda u američkom pravosudnom sistemu.

OSF je 2018. izmjestio svoju kancelariju za međunarodne operacije iz Budimpešte u Berlin nakon što je mađarska vlada predvođena Viktorom Orbanom eksplicitno vodila kampanju protiv Sorosa lično i protiv rada fondacije.

Alex Soros je obožavatelj hip-hopa i američkog fudbalskog tima New York Jets, poznat po tome što ima zavidan društveni život, posjećuje slavne zabave u Cannesu i Hamptonsu. Putovao je i u udaljene dijelove Amazona i pridružio se odboru kampanje za ljudska prava Global Witness.

"Naša strana mora biti bolja u pogledu patriotizma i inkluzivnosti", rekao je on za list. "Samo zato što neko glasa za Trampa, ne znači da je izgubljen ili rasista."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije