Kafe će biti sve manje, a potražnja za njom sve veća

Radiosarajevo.ba
Kafe će biti sve manje, a potražnja za njom sve veća

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom "Worldcofferesearch" upozorava u najnovijem izvještaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svijetu mogla udvostručiti.

S druge strane, procjene su „Wordlcofferesearcha“, poljoprivredne površine s kojih se dobiva kafa u idućih tridesetak godina, mogle bi se prepoloviti zbog klimatskih promjena, piše Novac.hr.

Od 1990. bilježi se stalni globalni rast potrošnje kafe od 2,1 posto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija trebati 298 miliona vreća kafe da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih – izračunali su konsultanti industrije kafe.

Već je prošle godine, prema dostupnim podacima, zabilježen pad svjetske proizvodnje kafe zbog smanjenih količina koje na tržište stavljaju proizvođači iz Brazila. Američko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će ove godine raspoložive količine kafe na svjetskom tržištu biti 152 miliona i 400 hiljada vreća kafe od po šezdeset kilograma, što je za 600 hiljada vreća manje nego u prošloj godini.

kafa_plantaza.jpg - undefined

Pad proizvodnje u Brazilu dovodi se u vezu s klimatskim promjenama, jer biljke iz kojih se dobiva sirovina za industriju kafe trebaju specifične i nepromijenjene klimatske uvjete.

Iako u Latinskoj i Srednjoj Americi, Africi i Aziji postoji dvadesetak zemalja značajnijih izvoznika kafe, vodeći proizvođači poput Brazila i Kolumbije, kao i oni s manjim tržišnim udjelima poput Indije i Nikaragve, doživjet će, prema nalazima spomenutih konsultanata, najveća smanjenja površina kafe zbog klimatskih promjena od čak 60 posto do 2050., što će se odraditi na svjetsku ponudu.

Izlaz u podmirivanju potreba tržišta zacijelo će se tražiti i u naučnim istraživanjima o uzgoju vrsta kafe koje su otporne na klimatske promjene.

Kad su u pitanju buduće cijene kafe, analitičari podsjećaju da je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća cijena pola kilograma sirove kafe bila dva i po puta veća od sadašnje koja je 1,28 dolara, piše Novac.hr.

Prema podacima Eurostata, najveći svjetski izvoznici kafe u Europu su, osim Brazila, Vijetnam i Kolumbija. Iz tih triju zemalja tokom 2016. uvezeno je kafe u vrijednosti 14 milijardi eura. Svjetsko tržište kafe procjenjuje se na sto milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije