Halilović: BiH je jedina država koja sirovo meso može da plasira u Tursku

Radiosarajevo.ba
Halilović: BiH je jedina država koja sirovo meso može da plasira u Tursku
FOTO: AA / Sarajevo Halal Fair 2019.

Drugog dana Sarajevo Halal Faira 2019. održan je događaj, Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH, posvećen temi "Ugovor o slobodnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi".

Ugovor je potpisan 2003. godine, a u maju ove godine, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine. 

"Vrlo je značajno da BiH ima otvorena vrata takvim sporazumom na jedno takvo tržište. To se tiče svih oblasti. Što se tiče halal industrije, to su vrlo srodna tržišta, a ogromno je", rekao je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore BiH.

Vedad Halilović, predsjednik Udruženja Halal industrije i direktor izvoza As Holdinga, kazao je da su mnoge kompanije iskoristile Ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom ali postoji veliki prostor.

"Republika Turska ima četiri vrste ugovora, a to je ugovor o slobodnoj trgovini sa EU, sa razvijenim zemljama, zemaljama u razvoju i BiH. Mi smo, što se tiče Turske, kroz Ugovor o slobodnoj trgovini, jedna zaštićena država koja ima velike benefite od toga", pojasnio je Halilović.

Rekao je i da je "BiH jedina država koja sirovo meso može da plasira na područje Turske".

"Oslobođeni smo carina, negdje postoje ograničenja koje Turska daje zbog zaštite svog tržišta. Ono što mi moramo uraditi kao proizvođači jeste da imamo svoja predstavništva u Turskoj. Moramo biti prisutni. Tursko tržište je ogromno", rekao je Halilović. 

Midhat Salić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, govorio je o revidiranom ugovoru o slobodnoj trgovini.

"Turska za BiH predstavlja vrlo važnog trgovinskog partnera. U periodu 2017-2018. imamo obim trgovinske razmjene 1,2 milijarde KM", podsjetio je Salić.

Godine 2003. potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom.

"To je najbolji sporazum o slobodnoj trgovini za neku zemlju u svijetu. Dugo vremena nismo koristili mogućnosti koje pruža ugovor. Od 2014. dogodilo se puno toga. BiH ima mnogo firmi koje su sposobne. Četiri ili pet firmi se uspjelo probiti na tržište Turske sa svojim proizvodima", pojasnio je Salić.

Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja, BIMAL-a, govorio je o izazovima i plasiranju na tursko tržište, na kojem je već godinama.

"Mi imamo jedan od najpovoljnih sporazuma kada je u pitanju saradnja dviju država. Mislim da je to na neki način dobar dio I ustupak Turske Bosni i Hercegovini, u odnosu na određene robe što je bh. privreda u određenom segmentu i iskoristila, u pozitivnom smislu", rekao je Suljkanović.

Smatra da nemamo toliko roba da izvezemo na tržište koje je ogromno, više od 80 miliona.

"Uspjeli smo da se održimo na tom tržištu i danas smo prisutni. U narednom periodu nastavljamo sa aktivnostima i mogu reći da to radimo kvalitetno. Tursko tržište nam ostaje otvoreno i u narednom periodu", dodao je Suljkanović.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za halal certificiranje Bosne i Hercegovine, rekao je da je važno istaknuti da su od početka osnivanja agencije stavili sebi zadatak da obezbijede pouzdan sistem certificiranja.

"Kontinuirano smo radili i učestvovali u svim halal eventima", pojasnio je Alihodžić.

Tokom tri dana SHF-a 2019 za učesnike i posjetioce bit će organizovan bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni i susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana, Tunisa. Na SHF-u 2019 predstavit će se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta. 

SHF 2019 održava se u Centru Skenderija, a traje do 28. septembra. Organizatori sajma su BBI, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije