BiH / SHF 2019: Bh. kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

26. 09. 2019. u 14:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares:11

Tokom ceremonije svečanog otvaranja drugog po redu Sarajevo Halal Faira 2019 potpisana su i dva izuzetno vrijedna ugovora između bh. kompanija i malezijskih partnera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovor kojim se obavezuju da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca potpisali su malezijski Perak Halal Sorporation i AS Group, uz intenciju mnogo veće investicije radi stvaranje preduslova za ustanovljavanje jedne od tehnološki vodećih kompanija u ovim granama industrije i to kao halal proizvodnja za tržište BiH, regiona, EU i istoka.

Strane potpisnice su već obavile početne konsultacije i ovim ugovorom trasiraju put za daljnje korake na koje se obavezuju da će preduzeti u veoma kratkom roku, odnosno u narednih 60 dana. Značaj ove investicije je tim veći ako se ima u vidu da je partner jedan od vodećih proizvođača u Maleziji kao vodećoj zemlji u halal industriji sa izuzetno tehnološki naprednim znanjima koje planira implementirati u BiH kao investiciju.

Drugi ugovor vrijedan pet miliona dolara potpisali su bh. kompanija ESOF iz Donjeg Vakufa i malezijska kompanija Marry Brown. Kompanija ESOF bavi se proizvodnjom, otkupom i distribucijom ekološki održive organske hrane. Ugovorom je previđena saradnja dva subjekta na polju fast food restorana što između ostalog podrazumijeva distribuciju, prodaju i usluge širokog asortimana hrane i pića pod imenom Marry Brown.

Prethodno Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke zajedno sa uglednim gostima presjecanjem vrpce svečano je otvorio Sarajevo Halal Fair 2019.

NEMA KOMENTARA