SHF 2019: Bh. kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

Radiosarajevo.ba
SHF 2019: Bh. kompanije potpisale dva vrijedna ugovora
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bh. kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

Tokom ceremonije svečanog otvaranja drugog po redu Sarajevo Halal Faira 2019 potpisana su i dva izuzetno vrijedna ugovora između bh. kompanija i malezijskih partnera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovor kojim se obavezuju da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca potpisali su malezijski Perak Halal Sorporation i AS Group, uz intenciju mnogo veće investicije radi stvaranje preduslova za ustanovljavanje jedne od tehnološki vodećih kompanija u ovim granama industrije i to kao halal proizvodnja za tržište BiH, regiona, EU i istoka.

Strane potpisnice su već obavile početne konsultacije i ovim ugovorom trasiraju put za daljnje korake na koje se obavezuju da će preduzeti u veoma kratkom roku, odnosno u narednih 60 dana. Značaj ove investicije je tim veći ako se ima u vidu da je partner jedan od vodećih proizvođača u Maleziji kao vodećoj zemlji u halal industriji sa izuzetno tehnološki naprednim znanjima koje planira implementirati u BiH kao investiciju.

Drugi ugovor vrijedan pet miliona dolara potpisali su bh. kompanija ESOF iz Donjeg Vakufa i malezijska kompanija Marry Brown. Kompanija ESOF bavi se proizvodnjom, otkupom i distribucijom ekološki održive organske hrane. Ugovorom je previđena saradnja dva subjekta na polju fast food restorana što između ostalog podrazumijeva distribuciju, prodaju i usluge širokog asortimana hrane i pića pod imenom Marry Brown.

Prethodno Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke zajedno sa uglednim gostima presjecanjem vrpce svečano je otvorio Sarajevo Halal Fair 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije