Amer Bukvić: Sarajevo smo učinili centrom halal industrije

E. H.
Amer Bukvić: Sarajevo smo učinili centrom halal industrije
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa otvaranja Sarajevo Halal Fair-a 2019.

Činjenica da smo ovdje već drugu godinu uzastopno je potvrda da smo uspjeli da Sarajevo učinimo centrom halal industrije, kazao je u uvodnom obraćanju ovogodišnjeg Sarajevo halal sajma (SHF) predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić.

Napomenuo je da je ovogodišnji sajam je organiziran pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

"Zahvaljujemo se i premijeru Malezije Mahatiru Mohamedu, koji je počasni suorganizator sajma. Posebno zahvaljujemo i reis-u-lemi Islamske zajednice BiH Huseinu ef. Kavazoviću, gradonačelniku Sarajeva Abdaluhu Skaki, premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. Znači nam podrška mnogobrojnih partnera. Imamo osam posto više izlagača nego prošle godine, a očekujemo 10.000 posjetilaca na ovogodišnjem sajmu. Ove godine imamo dvije novosti. Naime, promovišemo i dodjeljujemo nagrade mladim u ovoj zemlji koji moraju imati razlog da ostanu u BiH. Moramo promovirati njihove projekte", kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, druga novina je platforma za islamska bankarske institucije.

"Danas se okupljamo na SHF-u iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Okupljano se u gradu gdje se sastaju istok i zapad, a u srcu Europe. I ako smo dio Europe, bliski smo istoku. Imamo viziju da mi odavde obezbjeđujemo halal proizvode za Europu. Pokušavamo da promivirano proizvode i ds otvorimo BiH, svijetu. Da napravimo od Sarajeva i BiH model za Europu, poručio je Bukvić.

Dodao je da halal proizvodnja može biti naša budućnost.

"Očekuje se da će halal industrija porasti u Europi, očekuje se da će 10 do 15 posto porasti potrošnja halal proizvoda u Europi. Ovo je zdravija opcija ne samo za muslimane. Zato je ovo tržište jedno od najprofitabilnijih. Imamo ovdje i segment halal turizma", istakao je Bukvić.

Bukvić je naglasio da Sarajevo treba da bude centar halal industrije u Europi, a ne London koji se nameće.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović ovom prilikom kazao je da ima priliku svjedočiti ovom vrlo bitnom događaju za Sarajevo i BiH.

"Zdravlje je Božiji dar i treba ga čuvati i voditi računa. Svijet ce promijenio i odali smo se konzumerizmu. Zato je IZ u BiH formirala Agenciju za kontrolu. Halal nije trend, već zahtjev naše vjere. Halal standardi su način da odgovorimo na izazove vremena, a sajmovi su prilika da upoznamo proizvode i proizvođače. Promocija halala nije bitna samo za muslimane, to je inters svih građana. Halal u principima poslovanja je obaveza, vjera nas uči da profit ne može biti na prvom mjestu", poručio je Kavazović.

Dodao je da će IZ u BiH i ubuduće bdjeti nad promocijom halala.

"Hvala sponzorima koji su se žrtvovali da ovaj projekt uspije. A izdvojit ću Amera Bukvića i njegov tim. Drago mi je da smo i čuli poruku naših prijatelja. Na kraju sa imenom Božijim želim uspjeh svim učesnicima. Svako dobro vam želim", kazao je Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije