Sajam halal-industrije stavlja Sarajevo na svjetsku mapu

E. H.
Sajam halal-industrije stavlja Sarajevo na svjetsku mapu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vlada KS je partner Drugog međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019

Povodom održavanja Drugog međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019, u zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je organizirana press konferencija na kojoj su prezentirani osnovni podaci o ovom vrlo značajnom događaju za BiH i Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ovom prilikom je kazao da u razgovorima s organizatorima ovog događaja Vlada KS je shvatila da se radi o rijetkoj prilici koja stavlja Sarajevo na svjetsku mapu.

U regiji ne postoje ovakvi događaji koji pružaju priliku našim kompanijama da se stave na raspolaganje rastućem tržištu halal hrane. Ovo je nešto što ćemo mi u budućnosti podržati jer je to prilika za ono za šta se mi svi borimo, a to je zapošljavanje i ekonomski rast“, istakao je Forto.

Predsjednik uprave BBI banke Amer Bukvić ovom prilikom kazao je da je ovo drugi po redu Halal sajam.

„Iskoristio bi ovu priliku da se zahvalim premijeru Forti i Vladi KS na podršci. Ovo je dobar primjer javno-privatnog partnerstva za dobrobit građana i BiH. Ove godine očekujemo još veći događaj nego lani, imamo velike delegacije iz cijelog svijeta i ovaj događaj pozicionira Sarajevo kao centar u Europi za proizvodnju hala hrane. Pored hrane imamo aktivan pokušaj promocije halal turizma koji ćemo također promovisati. Imamo četiro pod događaja u sklopu ovog sajma. Imamo takmičenje poslovnih ideja, organizirali smo susret direktora banaka iz cijelog svijeta, a pravimo platformu za saradnju islamskih banaka. Također imamo delegaciju Ministarstva turizma Malezije koje će organizirati promociju halal turizma, a doilazi i velika poslovna delegacija iz Saudijske Arabije“, pojasnio je Bukvić.

Direktor Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH Damir Alihodžić kazao je da je Agnecija osnovana 2006. godine.

„Do danas imamo 141 kompaniju koja je certificirana, od toga 101 kompanija u BiH, 35 kompanija u Srbiji, dvije u Crnoj Gori. Također imamo i dvije kompanije koje su certificirane izcvan našeg regiona, a to je iz Bugarske i Turske. To daje nama do značaja, prepoznati smo kao Agencija u cijelom svijetu i možemo da odgovorimo na sva ta pitanja“, pojasnio je Alihodžić.

Direktor Media Centra Islamske zajednice BiH Amir Sakić istakao je da je Rijaset IZ BiH suorganizator ovog sajma.

„IZ BiH je opredijeljena da se pitanju halala posveti dužna pažnja, kao što je poznato halal je kategorija koja je duboko ukorijenjena u islmaskom učenju, ali se ne radi o nečemu što je pojedinačni ibadet, već vrijednost koja je izuzetno važna za kvalitet živjelja svakog muslimana pa i svakog čovjeka. Principi halala su univerzalni i koriste svakom čovjeku. Zaodovoljstvo nam je da smo suorganizatori s drugim partnerima“, istakao je Sakić.

Sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori FBiH Emir Pašić ovom prilikom dodao je da udruženja danas okupla sve lidere halal industrije.

„Pored predstavnika industrije imamo i regulatora u licu Agencije. Ovu industriju smo pozicionirali kao jednu vertikalu u cijelom regionu. Mi već drugu godinu učestvujemo na sajmu i imamo svoje aktivnosti. Pozivam Vas drugog dana da nam se pridružite jer će naše udruženje imati info dane, imat će i dobrih tema, kao što je aktuelni Sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom“, pojasnio je Pašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije