Abdulah Skaka: Halal poslovanje svoje mjesto pronašlo u BiH

Radiosarajevo.ba
Abdulah Skaka: Halal poslovanje svoje mjesto pronašlo u BiH
Foto: BBI / SHF 2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić organizirali su u sarajevskoj Vijećnici večeru dobrodošlice za goste i visoke zvanice Sarajevo Halal Sajma (SHF) 2019 koji će u četvrtak, 26. septembra biti otvoren u Sarajevu.

"Vjerujem da halal industrija nije samo perspektiva, nego i realnost u Bosni i Hercegovini. Tim prije što halal-poslovanje nije usko vezano samo za jednu vjeru ili svjetonazor. Halal je univerzalni, u svijetu prihvaćeni, standard poslovanja koji je pronašao mjesto u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Zahvaljujući organizatorima, BBI Banci, Islamskoj razvojnoj banci, Islamskoj zajednica u Bosni i Hercegovini, svim gostima, izlagačima i posjetiteljima, Sarajevo postaje regionalni centar halal-industrije u čemu vidomo šansu za ekonomski napredak i zapošljavanje", rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Amer Bukvić - undefined

Foto: BBI: Amer Bukvić

Predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić zahvalio se gradonačelniku Skaki na podršci SHF 2019. Istaknuo je da je ponosan i zahvalan na podršci i prisustvu velikih delegacija Malezije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Indonezije i drugih zemalja čiji su privrednici, institucije i organizacije prepoznali Sarajevo Halal Sajam kao platformu za razvoj halal-ekonomije. Posebnu zahvalnost je izrazio Islamskoj razvojnoj banci na kontinuiranoj podršci.

"Naš cilj je pozicioniranje Sarajeva kao centra-halal industrije u Evropi. Hajde da zajedno gradimo viziju halal-ekonomije u Bosni i Hercegovini i Evropi", istaknuo je Bukvić.

Gosti i visoke zvanice SHF 2019 prisustvovali su u Vijećnici svjetskoj premijeri inkluzivnog hora Princess – kolibrići koji je za ovu priliku izveo bezvremensku i važnu pjesmu Djeca su vojska najjača.

SHF 2019 - undefined

Foto: BBI: SHF 2019

Na osnovu incijative sarajevskog dječijeg hora Princess krofne, veselog i važnog pristanka djece iz udruženja Colibri i u saradnji sa Enkidu eduktivnim centrom prvi put u historiji glavnog grada naše domovine, djeca Sarajeva će kreirati i snimiti inkluzivni CD sa dječijim muzičkim temama.

Zajedno će pjevati djeca sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja Colibri sa svojim drugarima iz hora Princess krofne te imati javne nastupe, koncerte i putovanja.

To je prvi put ikada u našoj zemlji da inkluzija živi ovako snažno i u svom punom sjaju. CD pod bazivom Sve naše ljubavi je priča o ljubavi, druženju, uvažavanju, ljepoti, nesebičnosti, toplini – simbolima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

SHF 2019 - undefined

Foto: BBI: SHF 2019

SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije