EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?

10
Radiosarajevo.ba
EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?
FOTO: Evropska komisija / Ilustracija / Europska komisija

Lideri zemalja Zapadnog Balkana sa europskim i američkim diplomatama u Skoplju usvojili su deklaraciju o Planu rasta regiona pod pokroviteljstvom Europske unije, koji treba biti sproveden do 2027. godine.

Na balkan bi u narednom periodu trebalo stići mnogo novca od Europske unije (EU). Čak šest milijardi eura.

O čemu se radi? Europska komisija je u novembru prošle godine usvojila Plan rasta za Zapadni Balkan s ciljem jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja približavanja EU.

Najbolje gnojivo za cvijeće u posudi i obavezno ne saditi sa vrtnom zemljom

Najbolje gnojivo za cvijeće u posudi i obavezno ne saditi sa vrtnom zemljom

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da ovaj Plan rasta ima ogroman potencijal i da bi mogao udvostručiti ekonomiju Zapadnog balkana u narednih 10 godina.

Šta to sadrži ovaj Plan?

Između ostalog - formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, koje će imati pristup europskom tržištu i prije nego što zemlje postanu članice EU. Ovo podrazumijeva: slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi.

Von der Leyen pohvalila BiH: 'Vi ste pokazali svoju posvećenost europskom putu'

Von der Leyen pohvalila BiH: 'Vi ste pokazali svoju posvećenost europskom putu'

Plan dalje sadrži poticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzavanje temeljnih reformi te povećanje financijske pomoći.

Plan je vrijedan 6 milijardi eura (11,7 milijardi KM), a vrijedi do 2027. godine. Dvije milijarde eura (3.9 milijarde KM) došle bi u obliku bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.

Ali, ima uvjet. Pare se dobijaju nakon sprovedenih reformi.

O kakvim se reformama radi?

Svaka država će predložiti svoju reformsku agendu na temelju postojećih preporuka, uključujući godišnji Paket proširenja, nakon čega će se Komisija konsultovati, ocijeniti i usvojiti dnevni red.

Nizozemski premijer Mark Rutte: "BiH nije sama, tu smo da pomognemo"

Nizozemski premijer Mark Rutte: "BiH nije sama, tu smo da pomognemo"

Uvjeti plaćanja bit će povezani s određenim socio-ekonomskim reformama za otključavanje nacionalnog i regionalnog potencijala rasta te s određenim reformama povezanim s osnovama procesa proširenja, uključujući vladavinu prava, demokratiju, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Jedan od neophodnih preduvjeta je i da se Srbija i Kosovo konstruktivno uključe u normalizaciju svojih odnosa.

Šta ako se uvjeti ne ispune u određenom roku?

Komisija bi mogla uskratiti dio ili cjelokupna sredstva koja odgovaraju tom uvjetu. Korisnici će imati do dvije godine da ispune uvjete, inače će se sredstva preraspodijeliti ostalim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije