Još jedno zaduženje: Vlada FBiH traži kredit za realizaciju 14 preporuka Europske komisije

1
Radiosarajevo.ba
Još jedno zaduženje: Vlada FBiH traži kredit za realizaciju 14 preporuka Europske komisije
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Informaciju o paketu proširenja Evropske komisije (EK) za 2023. godinu. Vlada je primila na znanje preporuke sadržane u ovom paketu, te zadužila Ured Vlade FBiH za evropske integracije da zaključak i Informaciju sa prilozima dostavi nadležnim federalnim organima uprave.

Zaključkom Vlade nadležni federalni organi uprave zaduženi su da poduzmu sve aktivnosti u njihovoj nadležnosti na realizaciji preporuka EK.  

U Informaciji se ističe da je Evropska komisija 8.11.2023. godine donijela paket mjera za proširenje za ovu godinu u kojem je detaljno ocijenila trenutno stanje i napredak na putu prema pristupanju Evropskoj uniji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, te po prvi put i Ukrajini, Republici Moldovi i Gruziji.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Podsjeća se da je EK opredijeljenja da će i dalje temelj politike proširenja EU biti vladavina prava, posebno nezavisnost i funkcioniranje pravosuđa i borba protiv korupcije, temeljna prava, privreda, funkcioniranje demokratskih institucija i reforma javne uprave.

Također, naglašeno je da je EK donijela novi plan rasta za zapadni Balkan kako bi se određene prednosti članstva u regiji ostvarile prije pristupanja, potaknuo privredni rast i ubrzala prijeko potrebna socioekonomska konvergencija. To bi partnerima trebalo omogućiti da pojačaju reforme i ulaganja i time znatno ubrzaju proces proširenja i rast svojih ekonomija.

Postizanju tog cilja, istaknuto je u Informaciji, namijenjen je novi Instrument za reformu i rast u vrijednosti od šest milijardi eura za zapadni Balkan, koji je predložen za period od 2024. do 2027. godine. Kad je riječ o našoj zemlji, EK će kontinuirano pratiti napredak i usklađenost u svim područjima povezanima s otvaranjem pregovora i o tome izvijestiti Vijeće EU najkasnije u martu 2024. godine.

Vlada KS dobila 'zeleno svjetlo': Traže novi kredit za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

Vlada KS dobila 'zeleno svjetlo': Traže novi kredit za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

U Informaciji se, između ostalog, navodi i da se naša zemlja nalazi između rane faze i određenog nivoa spremnosti kada je u pitanju njen kapacitet da se nosi s konkurentskim pritiskom i tržišnim silama EU, kao i da je ostvarila ograničen napredak u ovoj oblasti. Kada je riječ o Federaciji BiH, istaknute su obaveze koje su prepoznate u Izvještaju EK. S tim u vezi navedeno je i da je EK do dana objavljivanja Izvještaja prepoznala urađene aktivnosti i napravljene iskorake, poput usvajanja važnih novih propisa u oblastima zdravlja, energije, sigurnosti na radu i dr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije