Sektor s visokim plaćama i nevjerovatnim rastom u Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Sektor s visokim plaćama i nevjerovatnim rastom u Bosni i Hercegovini
Foto: ITAcademy / Ilustracija

Prema istraživanjima i statističkim pokazateljima, neke od najvećih industrija u BiH uključuju rudarstvo, metalurgiju, poljoprivredu, turizam i IT. U rudarstvu značajni resursi uključuju željeznu rudu, bakar, olovo, boksit, cink i lignit, a jedan od podsektora rudarskog sektora je metalska industrija.

Kad je poljoprivreda u pitanju, gotovo polovina stanovništva živi u ruralnim područjima. Za ekonomiju zemlje važan je i turizam. Što se tiče IT sektora, on u Bosni i Hercegovini doživljava brz rast u posljednjih nekoliko godina.

Analiza IT sektora pokazala je da je ovo jedno od najbrže rastućih polja ekonomije s ukupnim rastom od 72 posto u posljednjih pet godina. Trenutačno ovaj sektor doprinosi s oko 75 miliona eura ukupnom BDP-u.

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

Sektor IT-a je prepoznat kao pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije.

Trenutačno ovaj sektor u Bosni i Hercegovini generira oko 500 miliona KM godišnje, a zaposleni imaju prosječnu plaću koja je značajno viša od nacionalnog prosjeka. Također, sektor softverskog razvoja u BiH je poznat po visokokvalitetnoj, pristupačnoj radnoj snazi i nekoliko uspješnih kompanija.

Kao i druge zemlje u regiji, tehnološke kompanije su gotovo isključivo fokusirane na outsourcing, sa stalnom potražnjom od međunarodnih klijenata. Postoji mnogo IT kompanija specijaliziranih za softverski razvoj, uključujući razvoj mobilnih aplikacija, blockchain, IoT razvoj, kibernetičku sigurnost i tako dalje. Startup scena u IT sektoru ove zemlje je u porastu.

Iako je ekosistem startupa i poduzetništva još uvijek u ranoj fazi razvoja, primjetan je porast programa usmjerenih na podršku mladim poduzetnicima, a IT industrija, kao što smo napomenuli, doživljava brz rast, piše Večernji list.

Razni pioniri startupa i entuzijasti već su prepoznali poduzetnički potencijal države i stvaraju startup ekosustav. Dugoročno, sve industrije imaju potencijal za još brži razvoj, no pitanje je hoće li BiH to znati do kraja iskoristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije