Slovenci ulaze na hrvatsko tržište. Zahuktala se bitka za Addiko banku: Šta će biti sa BiH?

0
Radiosarajevo.ba
Slovenci ulaze na hrvatsko tržište. Zahuktala se bitka za Addiko banku: Šta će biti sa BiH?
Arhiv / Sjedište Addiko banke u Sarajevu

Buru na regionalnom bankarskom tržištu prošle sedmice podigla je Nova ljubljanska banka objavom da namjerava dati dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje s ciljem stjecanja vlasničke kontrole nad Addiko bankom.

Slovenska banka ponudila je 20 eura (oko 40 KM) po dionici, što podrazumijeva izdašnu premiju od 22,15 posto u odnosu na šestomjesečnu ponderiranu prosječnu cijenu dionice od 16,37 eura (31 KM).

Osim Nove ljubljanske banke, za povećanje vlasničkog udjela interes su iskazali ulagači iz Srbije, a jedan od glavnih je Miodrag Kostić, vlasnik finansijskog holdinga Agri Europe Cyprus.

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

U više transakcija u posljednje dvije godine Kostićeva kompanija Infenity Management Limited stekla je 9,99 posto vlasničkog udjela u Addiko Bank AG, čime je već postao njezinim najvećim pojedinačnim vlasnikom.

Kostićev Agri Europe Cyprus nedavno je objavio da želi steći još 17 posto temeljnog kapitala Addika, a spreman je platiti 16,24 eura po dionici.
 
U njegovu je vlasništvu srbijanska AIK banka, druga po veličini bankarska grupacija u Srbiji s udjelom od 13 posto u ukupnoj aktivi banaka na tom tržištu. Prije godinu dana Kostić je preuzeo i srbijansku podružnicu Sberbanka, a od ranije je pod njegovom kontrolom i slovenska Gorenjska banka.

Addiko bank Hrvatska je s 2,2 milijarde eura imovine i tržišnim udjelom od 2,8 posto šesta banka po veličini na hrvatskom tržištu.

Lani je ostvarila 9,15 miliona eura dobiti, uz prinos na kapital od 2,47 posto. Pokazatelji profitabilnosti znatno su joj niži od prosjeka hrvatskog bankarskog sektora, a stopa adekvatnosti kapitala nalazi se iznad prosjeka.

Podsjetimo, austrijska bankarska grupacija Addiko nasljednica je posrnule Hypo banke, koju su 2016. privatizirali private equity fond Advent International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nakon prethodne državne sanacije. Poslovnice ima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima. Tržišna kapitalizacija iznosi joj oko 370 miliona eura.

Dva grada u BiH među 10 najboljih u Europi za investiranje

Dva grada u BiH među 10 najboljih u Europi za investiranje

Trinaest komercijalnih banaka sa sjedištem u Federaciji BiH na kraju 2023. godine iskazale su ukupnu dobit u iznosu od 516,5 miliona KM, pokazuju podaci nadležnih supervizorskih institucija.

Svih trinaest banaka poslovano je pozitivno, a prema informacijama portala Radiosarajevo.ba Addiko Bank Sarajevo sa 1,1 milijardom KM aktive i sa 16,6 miliona KM dobiti.

Zanimalo nas je da li će nakon Hrvatske, nastaviti borba i u Bosni i Hercegovini za Addiko Bank Sarajevo. Poslali smo upit i kada ga dobijemo, portal Radiosarajevo.ba će ga objaviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije