Dva grada u BiH među 10 najboljih u Europi za investiranje

2
Fena
Dva grada u BiH među 10 najboljih u Europi za investiranje
Foto: Općina Tešanj / Tešanj

Tri bosanskohercegovačka grada našla su se na listi svjetski poznatog časopisa najboljih europskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje.

Pored Bosanske Gradiške, tu su dva grada iz Zeničko-dobojskog kantona - Tešanj i Kakanj ocijenjeni kao izuzetno pogodni za investiranje. Od 117 ostalih evropskih gradova - Financial Times rangirao je naše gradove u top deset.

U mozaiku ocjenjivanih faktora - poput ekonomskog potencijala, ljudskog kapitala i stila života, te strategija direktnih stranih ulaganja - na listi Financial timesa Bosanska Gradiška našla se na 9, Kakanj na sedmom, a Tešanj čak na četvrtom mjestu.

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici Jasmin Halebić podsjeća kako Financial Times ima prosječan dnevni tiraž preko 115 hiljada primjeraka: "Kada se tome doda njegov utjecaj putem interneta, onda se može kazati da je ova informacija od globalnog značaja".

"Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto, rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje četiri godine promet je sa milijardu i 400 došao na dvije i po milijarde - porastao je i broj zaposlenih, a u zadnje četiri godine mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata", navodi načelnik Tešnja Suad Huskić (SDA).

No, za ovakav uspjeh, koji će privući još investitora u budućnosti, moralo se i raditi. Općina Kakanj primjer je pogodnog tla za privredne subjekte. Danas ih je ovdje više od 1.000 dok troškove refundacije registracije firme snosi Općina.

Vanjskotrgovinski robni deficit BiH u prva dva mjeseca 1,76 milijardi KM, izvoz u EU drastično pao

Vanjskotrgovinski robni deficit BiH u prva dva mjeseca 1,76 milijardi KM, izvoz u EU drastično pao

Cilj im je, kako kaže načelnik Mirnes Bajtarević (SDA), da investitori prepoznaju Kakanj kao svog partnera.

"Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području Kaknja, gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte, ta lista se formira u saradnji sa privredom", ističe Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj.

Poticajni koraci i odluke ova tri grada morali bi postati urnek za ostale - gradove i zakonodavce - koji bi pozitivnim politikama za razvoj privrede utjecali i na razvoj cjelokupnog bh. društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije