Pad izvoza u BiH za 8 posto, ali pojedini sektori bilježe značajan rast

1
Radiosarajevo.ba
Pad izvoza u BiH za 8 posto, ali pojedini sektori bilježe značajan rast
Foto: Facebook / Ilustracija / Novac

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH, u razdoblju od januara do aprila 2024. godine zabilježen je pad izvoza u Bosni i Hercegovini za 8,03 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupna vrijednost izvoza iznosila je 5,47 milijardi KM, što je manje za 477 miliona maraka. S druge strane, uvoz u BiH porastao je za 5,48 posto, dosegnuvši vrijednost od 9,46 milijardi KM.

Unatoč ukupnom padu, neki sektori pokazuju znakove oporavka. Izvoz oružja i streljiva porastao je za 66 miliona KM, poljoprivrednih proizvoda za 31 milion KM, a farmaceutskih proizvoda za gotovo 17 miliona KM. Ovi pozitivni trendovi, zajedno s najavama za ostatak godine, otvaraju mogućnost za porast izvoza i u drugim sektorima gospodarstva.

Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

Analiza pokazuje da su ključni proizvodi s porastom izvoza oružja i streljivo, koji su zabilježili rast od 97 posto. Agroindustrijski sektor također bilježi značajan rast izvoza za 9,35 posto, dok je farmaceutski sektor porastao za 70 posto.

Najveći pad izvoza zabilježen je kod električne energije, smanjenjem za 281,58 milion KM, što se pripisuje nižim cijenama na međunarodnom tržištu. Sektor rude i metali smanjio je izvoz za 167,1 milion KM, dok je tekstilna industrija zabilježila pad izvoza za 66 miliona KM.

Unatoč negativnim brojkama, april 2024. donio je porast izvoza u odnosu na mart te isti mjesec prošle godine, smanjujući deficit izvoza za 93 miliona KM i povećavajući pokrivenost uvoza izvozom za 1 posto.

Projekcije za ostatak godine pokazuju optimizam, s očekivanim oporavkom europskog gospodarstva i smanjenjem inflacije. Očekuje se da bi inflacija u BiH mogla biti između 2,5 posto i 3 posto, što bi moglo stabilizirati cijene sirovina i repromaterijala.

Većina vanjske trgovine BiH i dalje se odvija s Europskom unijom, koja čini 75 posto izvoza i 68 posto uvoza.

Najvažniji trgovinski partner BiH ostaje Republika Hrvatska, s obujmom razmjene od 2,71 milijardi KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH poručuju da ovi pozitivni znakovi unose optimizam i očekuju da će se trend rasta izvoza nastaviti i u drugim sektorima do kraja godine, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije