Čeka se dogovor entitetskih ministara: 64,5 miliona KM od putarina "zaleđeno"

N. K.
Čeka se dogovor entitetskih ministara: 64,5 miliona KM od putarina "zaleđeno"
FOTO: Arhiv / Ratko Kovačević, UIO BiH

Na podračunu Jedinstvenog računa UIO ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH, od 1. februara ove godine od kada se se primjenjuju Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Ratko Kovačević glasnogovornik UIO BiH, 11 miliona KM putarine prikupljene je dok je ona iznosila 0,10 KM i 53,5 miliona KM putarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri.

"Kada su usvajane Izmjene i dopune Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH. Radi se namijenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa", objašnjava Kovačević.

Pomenuta sredstva UIO će moći rasporediti entitetima i Brčko distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UIO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima.

"Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti", istakao je Ratko Kovačević

Kada će doći u usvajanja odluke o koeficijentima  raspodjele ovih sredstava, pitali smo Natašu Krsman glanogovornica Upravnog odbora UIO BiH.

"Još nije poznat tačan datum sjednice Upravnog odbora UIO BiH, ali ona bi se trebala održati do kraja mjeseca aprila. Također, s obzirom na to da na posljednjoj sjednice nije došlo do dogovora u vezi sa koefijentima raspodjele sredstava od putarine između entitetskih ministara finasija, za očekivati je da će se ova tačka naći ponovo na dnevnom redu", kazala je za Radiosarajevo.ba Nataša Krsman.

Dok se ne održi sjednica Upravnog odbora UIO BIH i dok se entitetski ministri ne dogovore o kooeficijentu, na podračunu Jedinstvenog računa UIO će se i dalje nalaziti neiskorištena sredstva u iznosu od 64,5 miliona KM koja se svakodnevno uvećavaju i koja su namijenjena za izgradnju autoputeva, te izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije