Mercedes-AMG GT Black Series: Impresivna eksplozija performansi

0
Radiosarajevo.ba
Mercedes-AMG GT Black Series: Impresivna eksplozija performansi

Izgled teško da bi mogao biti impresivniji: Izveden direktno iz trkačkog AMG-a GT3, Mercedes-AMG GT Black Series nastavlja tradiciju najekstremnijih derivata firme iz Affalterbacha, spremnih za normalni saobraćaj ali i nedjeljni izlet na stazu.

Novi model to vizualno dokumentira. Ekstremne aerodinamične mjere i znatno povećani gril hladnjaka posljedica su čisto tehničkih zahtjeva, tvrde iz AMG-a. Činjenica da ovo rezultira nenadmašnim agresivnim dizajnerskim jezikom.

Aero-elementi osiguravaju ekstremnu potisnu silu ili optimizirani koeficijent otpora: Stražnje krilo i difuzor, kao i prednji splitter mogu se individualno prilagođavati. U "gradnji" su maksimalno korištena ugljična vlakna.

mercedes_AMG_GT_black_series_004.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Poznati 4.0 litarski V8 motor iz AMG regala odgovoran je za grandioznu eksploziju performansi: Snaga je narasla na 730 KS, maksimalni obrtni moment na Nm. Impresivna snaga prenosi se na stražnje točkove preko 7-stepenog mjenjača sa dvostrukim kvačilom.

Mercedes AMG GT Black Series do 100 km/h stiže za samo 3,2 sekunde, a manje od šest sekundi treba mu do 200 km/h. Maksimalna brzina: 325 km/h. Prosječna potrošnja: 12,8 litara na 100 kilometara.

Direktni upravljač i dinamična šasija pružaju savršenu povratnu informaciju sa ceste i staze, dok školjkasta sjedišta od ugljeničnih vlakana nude ogromnu bočnu potporu vozaču i suvozaču, a štiti ih i roll-bar.

mercedes_AMG_GT_black_series_001.jpeg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

U unutrašnjosti se proteže raskošno opremljena kontrolna ploča koja stvara trkačku atmosferu s aplikacijama od mikrovlakana i kontrastnim šavovima. S unutrašnje strane vrata umjesto uobičajenih držača nalazi se šivena traka.

Ovi se stilski elementi odnose na još jednu karakteristiku verzije Black Series: Svakodnevna upotrebna vrijednost je ograničena. Pokazuje to i cijena: Najekstremniji od svih AMG cestovnih modela košta najmanje 335.240 eura, odnosno skoro tri puta više od najjeftinijeg AMG GT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije