Kultni terenac s 200 "konja": Pogledajte kako izgleda i ubrzava Lada Niva Turbo

J. M.
Kultni terenac s 200 "konja": Pogledajte kako izgleda i ubrzava Lada Niva Turbo
Iako joj dugo najavljuju kraj, Lada Niva prkosi vremenu i više od 40 godina uspijeva pronaći dovoljno kupaca.

Lada 4x4 (oficijelni naziv kultnog modela, pošto je ime Niva preuzeo terenac koji AvtoVAZ izrađuje u kopoeraciji s General Motorsom) u posljednjoj evoluciji Urban nedavno je dobio vjerovatno najbolju verziju u historiji.

Rus Aleksandar Gončarov je detaljno preradio Nivu i izvana i iznutra. Vanjske promjene su relativno decentne – ugradnja LED svjetala naprijed i nazad – no zaista je teško prepoznati kako je riječ o automobilu predstavljenom prije 42 godine.

U unutrašnjosti je uočljiv moderni infotainment sistem s touchscreen zaslonom, te start-stop prekidač za pokretanje motora umjesto klasičnog kontakt-ključa.

Najveća promjena nalazi se ispod poklopca motora. Na standardni 1,7 litarski 8-ventilski Ladin motor Gončarov je ugradio veliki turbo punjač koji je snagu podigao na 200 "konja"!

Naravno, jačanje motora tražilo je zahvate na kočnicama, ovjesu, poboljšanju izolacije… Rezultat je vjerovatno najbolja Niva u historiji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije