Kamper Bischofberger: Najljepša i najskuplja verzija VW Caddyja iz Sarajeva

J. M.
Kamper Bischofberger: Najljepša i najskuplja verzija VW Caddyja iz Sarajeva

VW Caddy je najpoznatiji proizvod automobilske industrije Bosne i Hercegovine jer je u periodu od 1982. do 1992. godine izrađivan isključivo u Sarajevu za europska tržišta.

U TAS-u je napravljeno 94.659 primjeraka Caddyja koji su završili u zapadnoeuropskim salonima Volkswagena, a kupci su mogli birati između pickup kamiončića i furgona s nadograđenim teretnim dijelom od stakloplastike.

Pickup verzija TAS-ovog Caddyja poslužila je za brojne nadogradnje, tako i nastanak jednog od najkompaktnijih kampera 80-ih godina prošlog stoljeća.

Glavni lik priče je Nijemac Helmut Bischofberger koji se bavio pretvaranjem putničkih automobila u kampere. Do pojave Caddyja trebalo mu je dosta posla da stražnji dio VW Golfa "jedinice" i Audija 100 (C2/C3) pripremi za nadogradnju prostora za kampiranje.

Dolazak "teretno-dostavnog Golfa" iz Sarajeva, predstavljenog u novembru 1982. godine, uveliko mu je olakšao posao. Ostalo je samo da Bischofberger na Caddy pickup "prilijepi" svoju kućicu za boravak dvije osobe.

Bischofberger kamper je imao tzv. skočni krov čijim se otvaranjem osiguravalo kretanje bez saginjanja u unutrašnjosti, bio je ugrađen i plinski štednjak, hladnjak, čak i kompaktni toalet.

Zanimljivo da su originalna zadnja svjetla Caddyja morala biti zamijenjana "lampama" Golfa "jedinice" (nakon redizajna 1980.). VW Caddy Bischofberger Camper u Njemačkoj je koštao oko 37 hiljada maraka, što je '80-ih godina bila jedna od jeftinijih ponuda na tržištu vozila za boravak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije