Velika Britanija / I to smo dočekali: Rolls-Royce predstavio prvi SUV po imenu Cullinan

10. 05. 2018. u 13:52:00 J. M.

Shares:0

Rolls-Royce prati trend i dovodi SUV na tržište! Da, dobro ste pročitali, britanska kompanija, pojam luksuznih automobila, ulazi u svijet terenaca.

Cullinan donosi prepoznatljivi dizajn Rolls-Roycea: Oštre linije, "samoubilačka" zadnja vrata, prepoznatljivi gril hladnjaka...  

RR_03.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Dimenzije su kraljevske – dužina 5341 mm, širina 2164 mm, međuosovinski razmak 3295 mm. Masa automobila: 2,66 tona!

Za pogon je preuzet V12 twin-turbo benzinac zapremine 6,75 litara, ugrađen u RR Phantom. Motor razvija 571 KS i 850 Nm maksimalnog obrtnog momenta koje, preko 8-stepenog automatskog mjenjača – prenosi na sva četiri točka!

RR_04.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Od Phantoma je preuzeta i aluminijumska šasija, koja je za potrebe Cullinana povišena i skraćena.

Zahvaljujući adaptivnom zračnom ogibljenju Rolls-Royce obećava da je SUV prilagođen za vožnju na terenu, ali bez žrtvovanja udobnosti na asfaltu. Tome doprinosi i kamera na vjetrobranu , koja skenira cestu i tome prilagođava šasiju.

RR_02.jpg - undefined

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce obećava da Cullinan "može najdublje zaroniti u svijetu SUV-ova" – može savladati vodenu prepreku dubine 540 mm.

Unutrašnjost Cullinana je dizajnirana u stilu kuće Rolls-Royce, pri čemu je masivna instrument tabla podijeljena na dva dela – gornji je prekriven kožom, a donji ukrašen drvenom konstrukcijom. 

Cijena još nije saopćena, ali se pretpostavlja da neće biti niža od 350.000 eura. Dolazak na tržište očekuje se do kraja godine.

NEMA KOMENTARA