Lamborghini Urus: Stigao je prvi SSUV – Super Sport Utility Vehicle

J. M.
Lamborghini Urus: Stigao je prvi SSUV – Super Sport Utility Vehicle
I to smo dočekali: Lamborghini je dobio SUV u paleti. I to ne običan "sportski terenac za slobodno vrijeme".

"Novi Urus je - prvi Super SUV na svijetu, otelotvorenje ideje stvaranja najprihvatljivijeg automobila s karakterom Lamborghinija", poručio je Stefano Domenicali, predsjednik i direktor kompanije Automobili Lamborghini, na promociji novog modela.

urus-1.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

Brojke su impresivne, na tragu raritetnog Lamborghinija LM002, modela koji je izrađen u 328 primjeraka u periodu od 1986. do 1993. godine. Novi Urus je najbrži SUV na svijetu (305 km/h), istisnuvši s ove pozicije Bentley Bentaygu (301 km/h).

Zasluge za to pripadaju 4,0 litarskom V8 turbobenzincu (prvi prisilno punjeni  motor u historiji Lamborghinija!) koji razvija 650 KS i 850 Nm najvišeg obrtnog momenta. Za poređenje: Supersportski Lamborghini Aventador s V12 motorom raspolaže "samo" s 690 Nm.

urus-2.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

Dizajnerima je uspjelo da 5,11 metara dugački SUV povežu sa sportskim modelima italijanske kompanije u sastavu njemačkog Audija (Lamborghini Urus je baziran na Audiju Q8 koji će biti predstavljen za nekoliko mjeseci).

Izgled obilježavaju uske linije prozora koji su bez okvira, farovi s tipičnim Y-potpisom, široko izvučen poklopac motora, kupeovski profil i kao šlag na torti... heksagonalni otvori za točkove kao omaž legendarnim modelima kuće – Countachu i LM002.

urus-3.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

Tehnički paket obilježavaju serijski pogon 4x4 sa zakretanjem zadnjih točkova. Preko novog Tambura vozač može izabrati jedan od četiri moda - Strada, Sport, Corsa i Neve (snijeg) – dok su kao opcija ponuđeni Terra (Offroad) i Sabbia (pijesak).

Iza 21-inčnih točkova nalaze se 440-milimetarske karbonkeramički diskovi na prednjoj osovini, dok se mogu naručiti i 23-inčni točkovi. Cijena: 204.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije