Pobjednik je kupac: Bild napravio uporedni test Lade Nive i Bentley Bentayge

J. M.
Pobjednik je kupac: Bild napravio uporedni test Lade Nive i Bentley Bentayge
Oba imaju četiri točka, pogon 4x4, podesive retrovizore, pokretni krovni otvor i to su jedine sličnosti među njima.

Tako njemački Bild počinje "uporedni test" Lade Nive (Taiga u Njemačkoj) i Bentley Bentayge.

Dok Lada ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 20 sekundi, Bentley je četiri puta brži (4,8 sekundi). 

Sa ili bez plastičnih "radkapa", Lada Niva košta oko 12.000 eura. Uz nekoliko dodataka (22-inčni aluminijumski točkovi, ručno šivena koža na upravljaču, tableti za putnike na zadnjim sjedištima...)  cijena Bentleya popne se na skoro 224.000 eura. Dakle, skoro koliko i 19 Lada Niva.

U ruskoj Carici tajgi sve odiše duhom '70-ih: Kontakt brava s lijeve strane, jednostavni prekidači, poluga za žmigavce, brisače i duga svjetla... Zračni jastuci nisu postojali 1976. godine kada je predstavljena Lada, a nema ih ni danas.

lada_bentley_04.jpg - undefined

Foto: Bild

Niva nudi stalni pogon na sva četiri točka, reduktor i blokadu diferencijala što joj omogućava da se kreće  najtežim terenima. Ali, može dobro plivati i u današnjem modernom saobraćaju. Audio uređaj je nepotreban jer mjenjač "pjeva" različito u svakom stepenu prijenosa.

Vozačko iskustvo je toliko staromodno i arhaično da je istinski zabavno. Na maksimalnih 135 km/h 1,7 litarski 4-cilindraš (80 KS) brunda i vibrira snažnim "njet"! Ništa autoput. Ali zato se s Nivom može napustiti cesta i krenuti direktno preko livade.

Šta prodavac Bentleya misli o jeftinoj Ladi? Parkirali smo Nivu ispred izložbenog Bentley salona na glavnoj berlinskoj ulici Kurfurstendamm. Direktor salona Bentleya Karsten Meyer sjeo je u Ladu. Kulturni šok? 

lada_bentley_06.jpg - undefined

Foto: Bild

"Ne, odrastao sam s Volkswagen Bubom, a armatura i prekidaöi podsjećaju me na taj kultni model. Sve izgleda vrlo uredno. Sviđa mi se prirodni karakter Nive."

Fasciniran je ručicom mjenjača: "Izgleda tako robusno."

Prelazak u Bentley Bentaygu: Nos ispuni miris najfinije kože, pogled na visokovrijedno drvo, dugmići od aluminija... Vozačko sjedište pruža lordovski osjećaj u gospodskoj kući. 

lada_bentley_01.jpg - undefined

Foto: Bild

Pomoću start prekidača oživi 8-cilindrični dizelaš s 435 KS. Krstarenje u stilu broda Queen Mary, Bentleyev terenac je putujući luksuzni apartman s maksimalnom brzinom od 270 km/h.

Tu je i okrugli regler sa simbolom kaktusa: Elektronski sistem sprečava proklizavanje točkova van asfalta. Tako se može koristiti kao pustinjska kočija za surfanje po pješčanim dinama, što je važno za šeike među vlasnicima Bentayge.

lada_bentley_02.jpg - undefined

Foto: Bild

Šta kaže prodavac Lade o luksuznom konkurentu? Martin Koeser radi u Auto servisu Falkenberg koji u istočnom dijelu Berlina prodaje Lade. O unutrašnjosti više od 200 hiljada eura skupljeg Bentleya kaže:

"Kvalitet, ugođaj, sjedišta, u svakom detalju osjeća se kvalitet", kaže Koeser.

A ko je pobjednik uporednog testa? Kupac! On (ili ona) može u 2017. godini birati između snobovskog Bentleya i 19 rustikalnih Lada. Neophodni sitniš se podrazumijeva...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije