Francuska kompanija u rukama Livnjaka: Kada bi i kako Rimac trebao preuzeti Bugattija

0
Radiosarajevo.ba
Francuska kompanija u rukama Livnjaka: Kada bi i kako Rimac trebao preuzeti Bugattija

Vijest dana u automobilskom svijetu je najava da bi hrvatski proizvođač supersportskih električnih automobila Rimac trebao preuzeti Bugattija. Francuska marke luksuznih sportskih automobila je u sastavu Volkswagena koji se, prema pisanju "Süddeutscher Zeitunga", do kraja 2020. godine želi riješiti Bugattija.

Čeka se još samo zeleno svjetlo nadzornog odbora Volkswagena i 32-godišnji Mate Rimac, inače rođen u Livnu, postat će vlasnik jedne od najekskluzivnijih marki automobila. Pozadina odluke je troškovno intenzivna preorijentacija Volkswagena u smjeru elektromobilnosti, povezivosti i samovozećih automobila.

Otkako je započeo skandal s dizel gorivom 2015. godine, Bugatti se nekoliko puta smatrao kandidatom za prodaju, iako su se iz proizvođača sportskih automobila nedavno pohvalili da su najzad pozitivno poslovali i donijeli zaradu VW Grupi. U 2019. godini prodana su 82 automobila Bugatti, no pandemija koronavirusa smanjit će promet u 2020.

Prema izvještaju Süddeutscher Zeitunga, Porsche bi također mogao igrati ulogu u transakciji. Naime, Bugatti bi trebao preći pod okrilje Rimac Automobila, a Porsche bi zauzvrat povećao svoj udio u hrvatskoj kompaniji na 49 posto. Porsche je još 2018. godine kupio deset posto dionica Rimaca, da bi kasnije povećao svoj udio na 15,5 posto.

Kompanija Mate Rimca je najpoznatija po Concept One modelu (1088 KS), koji se smatrao najbržim, najsnažnijim i najskupljim električnim automobilom na svijetu. Sada se očekuje početak proizvodnje hiperautomobila Rimac C_Two sa čak 1.914 KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije