Sigurnost: Zašto je opasna vožnja automobila u neprikladnoj obući

Fena
Sigurnost: Zašto je opasna vožnja automobila u neprikladnoj obući
/ Foto: dpp/ar
Iako Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini nije definisan način odijevanja učesnika u saobraćaju, vožnja automobila u obući kao što su japanke ili papuče je veoma opasna.

"Neka istraživanja su pokazala da je korištenje japanki, papuča i takve vrste obuće za vožnju automobila, veoma opasno i zbog sastava materijala od kojih se takva obuća proizvodi jer se u pravilu radi o najmekšoj vrsti obuće, koja ni u jednom momentu na bilo koji način ne štiti taj dio tijela vozača, koji je često u saobraćajnim nezgodama prvi izložen opasnosti od povrjeđivanja", kaže Hasan Dupovac, šef Odsjeka za saobraćajne istrage Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kada je u pitanju korištenje japanki ili papuča prilikom vožnje, Dupovac je naglasio da iako je riječ o ravnoj obući kakva se preporučuje za vožnju, problem je u tome što se radi o obući koja nije usko vezana uz nogu te njen donji dio često može zapeti ispod papučice gasa, kočnice, kvačila, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do saobraćajne nezgode.

"Kako nije preporučljivo voziti u takvoj obući, također nije preporučljivo voziti bos, s obzirom na to da ni to ne ulazi u kategoriju sigurne vožnje", navodi Dupovac.

Istakao je kako je i "mokra ili obuća na kojoj se u vozilo mogu unijeti razne nečistoće (ulja, pijesak, zemlja...) također veoma nesigurna za vožnju, s obzirom da može doći do iznenadnog skliznuća stopala sa nožne komande u vozilu".

Dupovac je podcrtao kako su stručnjaci u istraživanjima, simulacijom vožnje utvrdili da vožnja u papučama ili japankama, umnogome usporava vrijeme promjene nožnih komandi s jedne na drugu nožnu komandu u vozilu, a pogotovo je napomenuo činjenicu da je u takvoj obući manji pritisak na kočnicu, zbog čega je, u slučaju opasnosti, puno više vremena potrebno da se vozilo zaustavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije