Da li je obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima

Radiosarajevo.ba
Da li je obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima
/ dpp-ar
Prošlo je više od 30 godina kako je pri vožnji na našim cestama obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva za vozača i suvozača. No, šta je s putnicima na zadnjim sjedištima?

Član 34. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na cestama BiH kaže:

Vozač motornog vozila i lica/osobe koja se prevoze tim vozilom dužna su koristiti bezbjednosne/sigurnosne pojaseve dok se vozilo kreće u saobraćaju/prometu na javnom putu/cesti.

To znači da je bh. zakon striktno propisao korištenje pojaseva u svim vozilima i na svim sjedištima, dok je, recimo, u većini europskih zemalja obavezno korištenje na svim sjedištima koja su opremljena sigurnosnim pojasevima.

Kako se u većini europskih zemalja vozila bez sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima teško mogu pronaći osim na susretima vlasnika oldtimera, dobro da je bh. zakonodavac ultimativno zatražio korištenje pojaseva za sve putnike.

Ipak, rezultati  istraživanja koje je provela konsultantska kuća SweRoad metodom slučajnog uzorka s ciljem utvrđivanja stope korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima tokom vožnje bosanskohercegovačkim cestama govore da samo 20-30 posto vozača, 10-20 posto saputnika na prednjem sjedištu i manje od 10 posto putnika na zadnjem sjedištu koristi sigurnosne pojaseve.

O efektima korištenja pojaseva, pogotovo za putnike na zadnjim sjedištima, uskoro ćemo šire pisati pa će se svi vozači i njihovi saputnici moći uvjeriti koliko je značajan "kaiš koji život znači".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije