Obaveza za vozače: Zimska oprema od 15. novembra

Radiosarajevo.ba
Obaveza za vozače: Zimska oprema od 15. novembra
/ Foto: Škoda
U periodu od 15. novembra do 15. aprila za sva vozila na putevima BiH važi obaveza posjedovanja zimske opreme. Šta se podrazumijeva pod zimskom opremom za putničke automobile?

Zimske gume (oznaka M+S ili pahuljica), s minimalnom dubinom profila 4 mm, na svim točkovima

ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg pripremljenim za postavljanje na pogonske točkove.

Vozače koji zbog "suhog vremena" ostanu na ljetnim gumama valja podsjetiti da ovakvi pneumatici, zbog drukčije smješe od koje su napravljeni, mijenjaju specifikacije na vanjskim temperaturama nižim od 7 stepeni celzija, odnosno imaju slabije prianjanje.

Za teretna vozila i autobuse (vozila s više od osam sjedišta i vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tone), pored odgovarajućih guma, neophodno je posjedovanje i lanaca za snijeg te vreće s pijeskom i lopatom.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su: 40 KM za vozača, 500 KM za poduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije