Najprodavanije marke automobila: Škoda je broj 1 u BiH, a kako je u ostatku Europe

Radiosarajevo.ba
Najprodavanije marke automobila: Škoda je broj 1 u BiH, a kako je u ostatku Europe

Već godinama Škoda je najprodavanija marka automobila u Bosni i Hercegovini gdje već duže vrijeme vodi žestoku bitku s Volkswagenom. A kako stoje stvari u ostatku Europe, odnosno koji automobilski brandovi imaju status bestsellera?

Volkswagen je najprodavanija marka putničkih automobila u Europi, što pokazuje i podatak da je tržišni lider u 16 zemlja, pri čemu je najznačajnija, naravno Njemačka. Renault dominira u 5 europskih zemalja (uključujući Francusku), Toyota u 6 država…

Osim u BiH, Škoda je najprodavanija marka u još 4 europske države (Češka, Poljska, Slovačka, Srbija). Kuriozitet: Bestseller u Monaku, najmanjoj europskoj državi je Mercedes, dok je Ford lider u Velikoj Britaniji, drugom najvećem europskom tržištu.

Ono što upada u oči je da kupci u Europi preferiraju domaće marke, odnosno proizvođače koji imaju fabrike na određenim teritorijama. Zato je Volkswagen broj 1 u Njemačkoj, Renault u Francuskoj i Sloveniji, Seat u Španiji, Fiat u Italiji i Turskoj, Dacia u Rumuniji, Volvo u Švedskoj, Lada u Rusiji, Suzuki u Mađarskoj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije