Završni račun: Koji su najprodavaniji automobili u Europi u 2018.

J. M.
Završni račun: Koji su najprodavaniji automobili u Europi u 2018.
Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba / Najprodavaniji modeli u 2018.
Europsko automobilsko tržište je bilo stabilno u 2018. godine. Prema međunarodnoj organizaciji za analizu tržišta Jato Dynamics, u 27 vodećih europskih zemalja (25 zemalja EU + Švicarska i Norveška) registrirano je 15,6 miliona novih vozila.

To je bilo samo 346 automobila više nego u 2017, ali najbolji rezultat od 2007. godine, kada je prodato 16,02 miliona jedinica. 

Europa je ostala treće najveće tržište automobile u svijetu, nakon Kine i SAD-a i pored pada prodaje u Velikoj Britaniji, Italiji i Švedskoj.

Najprodavanije marke i modeli - undefined

Najprodavanije marke i modeli (JATO Dynamics)

S druge, Poljska, Slovačka, Luksemburg i Litvanija zabilježili su rekordnu prodaju, Španija i Estonija najbolju od 2007. godine, a Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Latvija od 2008.

Automobil s dizelskim motorima ostvarili su najniži tržišni udio od 2001. godine – svega 36 posto. Očekivano, najveći rast zabilježili su električni automobili (47 posto) kojih je registrirano 195.300 jedinica.

Tržišni udio po vrsti motora - undefined

Infografika: JATO Dynamics

Volkswagen grupa (VW, Audi, Škoda, Seat) zadržala je vodeću poziciju sa 3,72 miliona registracija i stabilnim tržišnim učešćem od 23,8 posto, dok su PSA (Peugeot, Citroen, Opel) i Renault-Nissan (Renault, Nissan, Dacia, Mitsubishi) ponovo su zauzeli drugo i treće mjesto. 

VW Golf je ponovo bio najprodavaniji automobil u Europi (445.754 prodatih primjeraka), ali se morao nositi s padom prodaje za osam posto, uglavnom zbog  smanjenog interesa za dizelaše (-30 posto).

Renault Clio, drugi najprodavaniji model - undefined

Renault Clio, drugi najprodavaniji model (Foto: Renault)

Iza Golfa svoje pozicije su održali Renault Clio (336.268) na drugom mjestu, VW Polo (299.920) na trećem, a dalje slijede Ford Fiesta, Nissan Qashqai, Peugeot 208, VW Tiguan, Škoda Octavia…

Među prvih deset, jedva da je bilo nekih promjena osim što se Toyota Yaris probila u "top 10" umjesto Opel Astre. 

Prodaja po klasama - undefined

Infografika: JATO Dynamics

Uprkos sporije nego prethodnih godina, nastavljen je trend rasta prodaje SUV vozila. Prošle godine je u Europi registrovano više od 5,4 miliona SUV-ova, što je za 19 posto više nego u 2017. godini. Tržišni udio povećan je s 29,2 na 34,6 posto, a bestseller je Nissan Qashqai (233.026 prodatih jedinica)

Nissan Qashqai, najprodavaniji SUV - undefined

Nissan Qashqai, najprodavaniji SUV (Foto: Nissan/Jato Dynamics)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije